V Kyjeve sa začal prvý okrúhly stôl, ale bez separatistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nepokoje na Ukrajine naberajú na sile
Situácia na Ukrajine je neustále monitorovaná. Konflikty medzi proruskými a proukrajinskými separatistami naberajú na sile. Proruskí separatisti stále okupujú vládne budovy na východe Ukrajiny. Foto: SITA/AP

KYJEV 14. mája (WEBNOVINY) – V ukrajinskom parlamente odštartovali prvý okrúhly stôl v rámci národného dialógu, ktorý má vyriešiť súčasnú krízu na Ukrajine.

Neúčasť zástupcov separatistov z východu krajiny však vyvoláva pochybnosti, či tento dialóg povedie k zmierneniu napätia. Za okrúhly stôl zasadli predstavitelia vlády v Kyjeve vrátane prezidenta Oleksandra Turčynova a premiéra Arsenija Jaceňuka ako aj zástupcovia občianskeho sektora.

„Budeme viesť dialóg len s tými, ktorí nestrieľajú a nezabíjajú našich občanov,“ vysvetlil neprítomnosť separatistov Jaceňuk. Premiér sa zároveň vyslovil za decentralizáciu krajiny, ktorá by viedla k udeleniu väčších právomocí separatistickým východným regiónom. Posilnenie právomocí by podľa Jaceňuka oslabilo separatistov a znížilo napätie.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Zmenou ústavy budeme môcť decentralizovať moc, udeliť ďalšie právomoci regionálnym úradom a vytvoriť skutočnú rovnováhu medzi centrálnymi a oblastnými úradmi,“ vyhlásil Jaceňuk.

Regióny by si podľa jeho plánu napríklad ponechali časť daní, ktoré by použili na vlastný rozvoj. Vláda v Kyjeve však odmieta akékoľvek diskusie o „federalizácii“ presadzovanej proruskými separatistami, ktorá by podľa nej mohla viesť k „príliš veľkej autonómii“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať