Medzinárodný súd bude opäť preverovať britských vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Desať rokov vojny v Iraku
Americký vojak mieri zbraňou na muža v uliciach Mosulu potom, ako sa pokúsil o útek 23. júla 2003. Foto: SITA/AP

NEW YORK 14. mája (WEBNOVINY) – Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu obnovuje predbežné preverovanie podozrení zo „systematického trýznenia“ osôb zadržiavaných v rokoch 2003 až 2008 britským vojskom v Iraku.

Žalobkyňa Fatou Bensoudová to v utorok vyhlásila pred novinármi v newyorskom sídle OSN, kde podávala Bezpečnostnej rade informácie o prípadoch týkajúcich sa Líbye.

Žalobkyňa získala nové informácie

Súd pre vojnové zločiny preverovanie podozrení voči Britom uzavrel v roku 2006 bez toho, aby začal plnohodnotné vyšetrovanie, keďže dostupné údaje nedosahovali „požadovaný prah závažnosti“.

Bensoudová však podľa vlastných slov začiatkom roka 2014 získala nové „podstatné informácie o údajných zločinoch spáchaných britskými silami“.

Británia obvinenia voči svojim vojakom odmieta

Skupina ľudskoprávnych aktivistov so sídlom v Berlíne v spolupráci s britskými právnikmi v januári predložila kancelárii žalobkyne dokument, ktorý opisuje ako 250-stranovú analýzu tvrdení niekdajších irackých zajatcov o hrubom zaobchádzaní zo strany Britov.

Kancelária v utorok vydala vyhlásenie, podľa ktorého predkladatelia udávajú „vyšší počet prípadov“ ako aj „ďalšie podrobnosti o faktografických okolnostiach a zemepisnom i časovom rozsahu údajných zločinov“. Britská vláda obvinenia zo systematických pochybení vojakov popiera.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Medzinárodný trestný súd