Video: Ruská raketa sa tesne po štarte z Bajkonuru zrútila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Raketa proton
Raketa Proton nezvládla svoju misiu. Foto: space.com

BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Ruská raketa Proton-M sa zrútila krátko po štarte z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane. Informuje o tom portál Idnes.cz.

Raketa sa dostala do výšky približne 150 kilometrov nad Zem, kde nad ňou podľa hovorkyne ruského Roskosmosu Iriny Zubarevovej stratili kontrolu a zhorela v atmosfére. Trosky rakety aj satelitu dopadli do Tichého oceánu a na územie ruského Ďalekého východu. Incident si nevyžiadal žiadne obete.

Video: Štart rakety Proton-M

Úlohou rakety bolo vyniesť na obežnú dráhu ruskú telekomunikačnú družicu Express-AM4R. Zničený satelit mal byť najmodernejším ruským zariadením tohto druhu. Okrem iného mal umožniť získať dostupné internetové pripojenie pre ľudí žijúcich v odľahlých častiach Ruska. Jeho cenu miestne médiá nezverejnili. Ide o prvú podobnú nehodu od júla minulého roka, keď Rusi prišli o tri navigačné satelity v hodnote asi 150 miliónov eur. Podľa televíznej stanice Rossija-24 po nehode až do odvolania zrušili všetky plánované štarty rakiet z Kazachstanu.

Táto nehoda nebola pre Proton-M prvou. Raketa sa naposledy zrútila minútu po štarte v júli minulého roka, keď mala vyniesť na orbit tri ruské navigačné družice.

Video: Proton-M sa už zrútila aj v minulosti

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať