Američania podporujú trest smrti, ukázal prieskum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poprava, trest smrti
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 17. mája (WEBNOVINY) – Po nedávnej nepodarenej poprave v americkom štáte Oklahoma, ktorá vyvolala veľkú verejnú debatu, podpora trestu smrti medzi Američanmi neklesla. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý vo štvrtok zverejnila televízna stanica NBC.

Na základe jej údajov stále podporuje trest smrti 59 percent opýtaných, za jeho zrušenie sa vyslovilo len 35 percent respondentov. Pokiaľ by už neboli možné popravy „smrtiacou injekciou“, podporujú Američania podľa prieskumu iné spôsoby. Asi 20 percent je za plynové komory, 18 percent za elektrické kreslo, 12 percent vidí alternatívu v popravčej čate a osem percent by bolo za smrť obesením.

Úradom v Oklahome sa koncom apríla nepodarila poprava jedného z miestnych odsúdencov, ktorému nezaúčinkovali látky z takzvanej smrtiacej injekcie. Celú procedúru zastavil lekár po tom, ako zistil, že trestanec Clayton Lockett dostal záchvat. O niekoľko desiatok minút neskôr zomrel na následky ťažkého srdcového infarktu. Lockettov prípad mnohí vnímajú ako prelomový v debate o treste smrti, ktorá v USA prebieha v posledných mesiacoch čoraz intenzívnejšie. Súd v Oklahome následne na šesť mesiacov pozastavil vykonávanie trestu smrti, kým sa prípad nevyšetrí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia