Brazílčania protestovali proti miliardám na majstrovstvá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brazílčania protestovali proti výdavkom na majstrovstvá
Obyvatelia Brazílie sú nahnevaní na miliardy, ktoré vláda investuje do organizovania futbalového šampionátu, namiesto toho, aby nimi podporila sociálne projekty a bývanie. Foto: SITA/AP

SAO PAULO 16. mája (WEBNOVINY) – Poriadková polícia v Brazílii použila slzotvorný plyn na rozohnanie tisícov demonštrantov v Sao Paule a Riu de Janeiro, ktorí protestovali proti výdavkom na majstrovstvá sveta vo futbale. Niektorí demonštranti hádzali kamene, zatiaľ čo iní podpaľovali pneumatiky a blokovali cesty.

Obrazom: Brazílčania protestovali proti výdavkom na majstrovstvá

Nahnevaní sú na miliardy, ktoré vláda investuje do organizovania budúcomesačného šampionátu, namiesto toho, aby nimi podporila sociálne projekty a bývanie. Protesty sa konali aj v mnohých ďalších mestách naprieč krajinou vrátane hlavného mesta Brazília. Napriek tomu bol počet ľudí v uliciach výrazne nižší ako počas podobných protestov v minulom roku.

Väčšina ľudí majstrovstvá nakoniec po ich začatí podporí, stoja však veľa peňazí – v prepočte asi 11 miliárd eur – pričom vyplatené budú najmä zo štátneho rozpočtu. Brazília sa stále radí k rozvojovým krajinám s veľkými sociálnymi rozdielmi a vysokou mierou chudoby. Vyrastanie nových štadiónov v blízkosti favel Sao Paula preto poburuje ľudí, ktorí prežívajú len zo dňa na deň. Majstrovstvá sa začínajú 12. júna a potrvajú do 13. júla.

Informácie priniesla spravodajská stanica BBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia