Ukrajinské protesty si od novembra vyžiadali už stovky obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Bratislave si ľudia pripomenuli obete z Ukrajiny
Pohľad na symbolický cintorín pre obete Majdanu na Vajanského nábreží v Bratislave, ktorého cieľom je odhaliť príbehy ľudí zabitých na proeurópskych protestoch v hlavnom meste Ukrajiny. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

KYJEV 17. mája (WEBNOVINY) – Nepokoje na Ukrajine si od svojho začiatku v novembri minulého roku vyžiadali najmenej 250 obetí na životoch. Vo svojej správe to v piatok uviedla OSN.

Zistenia monitorovacej skupiny OSN zaoberajúcej sa porušovaním práv Ukrajincov predstavila Komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Najmenej 127 ľudí zomrelo od začiatku takzvanej protiteroristickej operácie vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré vyhlásili minulý týždeň po úspešných referendách nezávislosť.

Medzi obeťami nie je započítaných 83 osôb, ktoré zmizli ešte počas protivládnych protestov v Kyjeve. V zajatí je v súčasnosti podľa OSN najmenej 49 ľudí.

Podľa správy OSN dochádza na východe Ukrajiny k rozsiahlym únosom obyvateľstva a k ilegálnym zatknutiam zo strany tamojších neoficiálnych bezpečnostných zložiek.

Tie údajne vo veľkom unášajú novinárov, aktivistov, politikov, ale aj predstaviteľov medzinárodných organizácií a členov ukrajinskej armády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Navi Pillayová