Separatisti oslobodili lídra Bolotova, na Ukrajine sa bojuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Valery Bolotov
Samozvaného lídra proruských separatistvov v ukrajinskej Luhanskej oblasti Valeryho Bolotova vysolbodili od pohraničnej stráže. Foto: SITA, AP

KYJEV 17. mája (WEBNOVINY) – Proruským ozbrojencom sa podarilo oslobodiť lídra separatistického hnutia v ukrajinskej Luhanskej oblasti Valeryho Bolotova, ktorého v sobotu ráno zadržala ukrajinská pohraničná stráž.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Bolotova, samozvaného guvernéra Luhanského regiónu, zatkli na hraniciach, keď sa vracal z Ruska, kde sa liečil zo zranení, ktoré utrpel tento týždeň pri útoku.

Ozbrojenci zaútočili na stráž granátmi a zbraňami

Ako informoval hovorca pohraničnej stráže Oleh Slobodjan, na hraničné stanovište prišlo asi 200 ozbrojených separatistov požadujúcich prepustenie svojho lídra.

Ozbrojenci potom zaútočili na pohraničnú stráž granátmi a automatickými zbraňami a Bolotova oslobodili. Slobodjan nevedel povedať, či si streľba vyžiadala obete alebo zranených.

Luhanská oblasť je jedným z regiónov, ktoré po referende vyhlásilo tento týždeň nezávislosť od Ukrajiny.

Bojuje sa v Kramatorsku, Slovjansku a Mariupole

V sobotu už hlásia prudké boje aj z miest Kramatorsk, Slovjansk a Mariupol.

Obrazom: Nepokoje na východe krajiny:

Samozvaný starosta východoukrajinského mesta Slovjansk Vjačeslav Ponomarev informoval o počte obetí a zranených počas vládnej „protiteroristickej operácie“ zameranej na potlačenie separatistického hnutia. V sobotu o tom informoval server Vioce of Russia.

Za posledných desať dní bolo podľa neho zabitých, zajatých alebo zranených 650 ľudí bojujúcich na strane vlády v Kyjeve. Medzi nimi údajne bolo 285 extrémistov z Pravého sektora, ktorí sa pridali k Národnej garde ale aj 90 príslušníkov tajnej služby a 70 zahraničných žoldnierov.

Ukrajinské úrady oficiálne hovoria asi o 21 mŕtvych a 65 zranených vojakoch. Ponomarev tiež povedal, že o život prišlo osem povstalcov a ďalší traja utrpeli zranenia.

Ukrajinská vláda odštartovala operáciu na východe krajiny 2. mája. Tamojší Donecký a Luhanský región napriek tomu vyhlásili po referendách nezávislosť od Ukrajiny a zvažujú o pripojení sa k Rusku. Separatisti teraz pohrozili Kyjevu, že ak nestiahne svoje jednotky z obsadených vojenských stanovíšť, povstalci odštartujú vlastnú ofenzívu.

Okrúhly stôl riešil právomoci východu, ale bez separatistov

V Ukrajinskom meste Charkov sa v sobotu uskutočnilo druhé rokovanie za okrúhlym stolom o riešení súčasnej krízy. Na stretnutí sa zúčastnili aj predstavitelia východnej Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré po referendách vyhlásili nezávislosť.

Za okrúhly stôl si však opäť nesadli predstavitelia proruských separatistov, ktorých vláda nepozvala. „Nebudeme rokovať so zlodejmi a teroristami,“ vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Ani povstalci nejavili záujem o účasť, keďže hovoriť sú ochotní jedine o stiahnutí ukrajinských vojakov z oblasti a o uznaní ich nezávislosti zo strany Kyjeva. „Nikto na svete nehovorí s teroristami, ani Putin nehovorí s teroristami,“ vyjadril sa exprezident Leonid Kravčuk, ktorý diskusiu moderoval.

Jaceňuk vyzval lídrov východnej Ukrajiny, aby nepodporovali ozbrojených separatistov a aby spolupracovali s vládou na pláne posilnenia právomocí jednotlivých oblastí. „Máte doma ozbrojených teroristov financovaných z Ruska, ktorí chcú zabrať našu zem,“ vyhlásil úradujúci premiér.

Predseda Luhanskej regionálnej vlády Valerij Holenko povedal, že referendum o nezávislosti síce nemá žiadnu právnu moc, no vyjadruje vôľu ľudí, a preto ho nemôže vláda ignorovať. Myslí si tiež, že posilnenie právomocí regiónov už nie je postačujúce a ako prvý ústretový krok by podľa neho mala teraz vláda zastaviť „protiteroristickú operáciu“ na východe.

Podľa Jaceňuka je však najprv potrebné povstalcov odzbrojiť. Čo sa týka výziev na uzákonenie ruštiny ako druhého oficiálneho jazyka, Jaceňuk povedal, že vláda podporuje rovnocenný štatút ukrajinčiny a ruštiny v rusky hovoriacich regiónoch.

Ďalší okrúhly stôl by sa mal konať v stredu v meste Čerkasy v strednej časti Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk