Ukrajina je v občianskej vojne, zhodnotil krvavé boje Putin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko prezident Vladimír Putin
Ruský prezident Vladimír Putin SITA/AP

PETROHRAD 23. mája (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril v piatok presvedčenie, že situácia na Ukrajine sa zmenila na skutočnú občiansku vojnu.

Obrazom: Doneck zažil ďalší krvavý stret, počet obetí narastá

Na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade Putin vyhlásil, že prevrat na Ukrajine, ktorý viedol k pádu prezidenta Viktora Janukovyča, viedol k chaosu, ktorý prerástol do občianskeho konfliktu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Rusko bude víťaza ukrajinských volieb rešpektovať

Ruský líder tiež zdôraznil, že jeho vláda bude bez pochybností rešpektovať výsledky prezidentských volieb, ktoré sa budú na Ukrajine konať už túto nedeľu. „Voľbu ukrajinského ľudu budeme plne rešpektovať,“ povedal.

Putin priznal, že Moskva sa obáva prípadného vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. „Zajtra môže Ukrajina vstúpiť do NATO a pozajtra tam môžu byť rozmiestnené časti amerického protiraketového systému,“ povedal.

Už po anexii Krymu Putin v apríli priznal, že jedným z dôvodov tohto kroku boli obavy z rozširovania aliancie smerom na východ. Na Kryme má Rusko svoju Čiernomorskú flotilu.

Favoritom prezidentských volieb na Ukrajine zostáva miliardár Porošenko

Petro Porošenko
Foto: SITA/AP

Ukrajina sa v týchto dňoch intenzívne pripravuje na kľúčové nedeľňajšie prezidentské voľby, ktoré rozhodnú o nástupcovi zosadeného lídra krajiny Viktora Janukovyča.

Toho v súčasnosti zastupuje dočasná hlava krajiny Oleksandr Turčynov. Favoritom volieb je miliardár Petro Porošenko prezývaný aj „čokoládový kráľ“, keďže vlastní viacero potravinárskych firiem na výrobu sladkostí. Porošenko je pritom diabetik.

Posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú, že podnikateľ by mohol získať viac ako 50-percentnú podporu a prezidentom by sa tak stal už v prvom kole volieb. Celkovo sa o najvyšší post v krízou zmietanej krajine uchádza spolu s ním 21 kandidátov.

Medzi nimi aj expremiérka Julija Tymošenková, tej však prieskumy prisudzujú len asi 14-percentnú podporu. Ak by Porošenko nevyhral už v prvom kole, práve Tymošenková by sa s ním mala stretnúť v záverečnom súboji naplánovanom na 15. júna. Právom voliť disponuje približne 35 miliónov ľudí, separatistické východné oblasti krajiny však deklarovali bojkot volieb.

Porošenko sľubuje Ukrajincov priblíženie k Európskej únii, čo má jeho byť hlavným cieľom v úrade. „Hneď po prezidentských voľbách zabezpečím čo najrýchlejšiu implementáciu asociačnej dohody,“ povedal na jednom zo svojich predvolebných zhromaždení. Ukrajinu chce takisto „očistiť od korupcie“.

Sankcie sú ako bumerang, Moskva má tajnú odpoveď

Západu Putin odkázal, že sankcie majú bumerangový efekt a varoval pred ich neuváženým prijímaním. Priznal však, že sankcie už majú konkrétny dopad na ruské firmy.

Spojené štáty podľa neho tlačia na čo najprísnejšie sankcie, aby tak získali ekonomické výhody v Európe. Zdôraznil však, že Rusko nechce zostať v izolácii, pričom vyjadril nádej, že vyriešenie ukrajinskej krízy opäť zlepší vzťahy medzi Ruskom a USA.

Rusko má pripravený tajný dokument, v ktorom popisuje odvetné opatrenia v odpovedi na prípadné ďalšie sankcie uvalené Západom v súvislosti s krízou na Ukrajine. V piatok o tom s odvolaním sa na hlavného ekonomického poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina informuje verejnoprávna televízna stanica Rossija-24. „Existuje taktika, ktorá bola stanovená. Je predstavená v dokumente – tajnom dokumente,“ uviedol Andrej Belousov bez ďalšieho spresnenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Julija TymošenkováPetro PorošenkoVladimir Putin
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy