Pápež František sa poklonil obetiam holokaustu aj terorizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež František navštívil Blízky východ
Pápež František navštívil Svätú zem, odslúžil omšu aj v Betleheme. Foto: SITA/AP

BETLEHEM 26. mája (WEBNOVINY) – Pápež František sa v pondelok poklonil pamiatke Izraelčanov a Židov zabitých počas holokaustu ako aj pri teroristických útokoch.

Na žiadosť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua totiž neplánovane navštívil Pamätník obetí terorizmu ako aj pamätník obetiam holokaustu Jad va-Šem. Oba pamätníky sa nachádzajú na Herzlovej hore pomenovanej po najvýznamnejšom predstaviteľovi moderného sionizmu Theodorovi Herzlovi. Vyvražďovanie Židov počas druhej svetovej vojny pritom František označil za tragédiu obrovských rozmerov a vyjadril pohoršenie, čoho všetkého je človek schopný.

Obrazom: Pápež František navštívil Blízky východ

Svätý otec sa podobne nečakane zastavil v nedeľu aj pri bezpečnostnom múre, ktorý oddeľuje Západný breh od Izraela, čím prejavil nesúhlas s takýmto oddeľovaním oboch území. V snahe pomôcť oživiť mierové rokovania medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi pápež pozval prezidentov oboch strán do Vatikánu, kde sa chce s nimi spoločne modliť za mier. Palestínsky líder Mahmúd Abbás a izraelský prezident Šimon Peres pozvanie prijali.

František si na rozdiel od svojich troch predchodcov taktiež plánuje uctiť pamiatku najvýznamnejšieho predstaviteľa sionizmu a duchovného otca štátu Izrael Theodora Herzla.

Podobne ako pápež Ján Pavol II. navštívi aj jeruzalemský Západný múr známy ako Múr nárekov a podľa tradície zanechá v jeho stene odkaz. Vrcholom jeho pobytu bude omša neďaleko miesta, kde mal Ježiš Kristus stráviť svoju poslednú večeru. Následne sa už z Tel Avivu presunie späť do Ríma.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Pavol II.Ježiš KristusMahmúd AbbásPápež FrantišekPápež Ján Pavol II.Šimon Peres