Pápež František sa stretne s obeťami zneužívania duchovných

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápežova veľkonočná omša prilákala desaťtisíce pútnikov
Pápež František v nedeľu odslúžil svoju druhú veľkonočnú omšu na vatikánskom Námestí svätého Petra, ktorá tentoraz prilákala vyše 150-tisíc Rimanov a pútnikov z celého sveta.

VATIKÁN 27. mája (WEBNOVINY) – Pápež František sa plánuje vôbec prvýkrát od nastúpenia do funkcie stretnúť s obeťami sexuálneho zneužívania zo strany duchovných. Schôdzka je naplánovaná priamo v jeho vatikánskom sídle a uskutoční sa pravdepodobne už začiatkom júna.

Pontifik opäť kritizoval klerikov, ktorí sa dopustili podobných „nepekných zločinov“. „Pretože kňaz, ktorý to robí, zrádza telo Pánovo. Je to ako satanistická omša,“ povedal novinárom na palube lietadla počas návratu z blízkovýchodného turné.

František sa stretne s ôsmimi obeťami zneužívania spolu s bostonským kardinálom Seanom Patrickom O’Malleym, ktorý šéfuje komisii vyšetrujúcej tieto skutky. Vatikán začiatkom mája prvýkrát zverejnil súhrnný prehľad, aké disciplinárne postihy vyvodil voči cirkevným hodnostárom obvineným zo znásilňovania a sexuálneho obťažovania detí.

Podľa údajov, ktoré poskytol arcibiskup Silvano Tomasi vo funkcii veľvyslanca pri OSN v Ženeve, v súvislosti s pedofilnými škandálmi za posledné desaťročie zbavili kňazstva 848 duchovných, zatiaľ čo voči 2 572 ďalším uplatnili miernejšie sankcie.

Zverejnenie štatistiky bolo súčasťou pokračujúceho vypočúvania Tomasiho na pôde Výboru OSN proti mučeniu v súvislosti s pochybnosťami o dodržiavaní príslušného dohovoru zo strany Vatikánu, ktorý ho ratifikoval v roku 2002.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež František