Buď chlap a vráť sa domov, vyzýva Snowdena Kerry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Edward Snowden
Bývalý spolupracovník tajných služieb USA Edward Snowden. Foto: archívne, SITA/AP

MOSKVA 28. mája (WEBNOVINY) – Americký minister zahraničných vecí John Kerry opäť označil bývalého spolupracovníka Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwarda Snowdena za „zradcu“ a vyzval ho, aby sa „vrátil domov“.

Urobil tak v reakcii na najnovšie Snowdenovo vyhlásenie, prostredníctvom ktorého sa Američan priznal k tomu, že nebol len radovým analytikom, ale pracoval ako „klasický špión“. „Tento muž zradil svoju krajinu… Viete, mal by byť chlap a vrátiť sa späť do Spojených štátov,“ povedal Kerry v stredajšom rozhovore pre stanicu NBC.

Za zločiny by sa mal zodpovedať pred americkými súdmi

Snowdena pritom vyzval, aby sa za svoje činy zodpovedal pred americkými súdmi. „Namiesto toho tam (v Rusku) sedí a strieľa na vlastnú krajinu, pričom porušuje prísahu, ktorú zložil,“ dodal šéf americkej diplomacie.

Snowden dlhodobo tvrdí, že v Spojených štátoch by sa mu nedostalo spravodlivému procesu aj preto, že najvyšší predstavitelia USA vopred prejudikujú jeho vinu. Ako príklad uvádza list amerického ministra spravodlivosti pôsobiaceho aj vo funkcii generálneho prokurátora Erica Holdera, v ktorom Rusov žiada o jeho vydanie. Holder pritom v dokumente ubezpečuje, že Snowdena Američania nepopravia.

Snowden bol špiónom

Bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden nebol iba obyčajným informačným analytikom, ale mal špeciálny „špionážny výcvik“ a zaoberal sa elektronickou špionážou. Snowden to tvrdí v najnovšom exkluzívnom rozhovore pre americkú stanicu NBC. Poprel tak pôvodné informácie o tom, že bol radovým počítačovým expertom.

„Bol som školeným špiónom v podstate v tradičnom zmysle slova. V tom zmysle, že som v zahraničí pracoval a žil v utajení a predstieral som, že mám prácu, ktorú som nemal,“ cituje NBC Snowdena v úryvku z rozhovoru, ktorý majú zverejniť ešte v stredu. Američan, ktorý po odhalení kauzy okolo masového špehovania zo strany NSA utiekol do Ruska, podľa vlastných slov pracoval aj pre Ústrednú spravodajskú službu (CIA).

Kauzu okolo masového sledovania komunikácie miliónov Američanov zo strany americkej NSA odhalil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden, ktorý neskôr dostal azyl v Rusku.

Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Glenn Greenwald. Podľa nich USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády, ich lídrov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ale i milióny bežných občanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Edward SnowdenJohn Kerry