Le Penová buduje vlastnú frakciu, chýbajú jej dvaja členovia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marina Le Penová
Francúzska europoslankyňa Marina Le Penová. Foto: SITA/AP

BRUSEL 28. mája (WEBNOVINY) – Euroskeptické politické strany sa v stredu posunuli bližšie k spoločnému cieľu založiť v Európskom parlamente vlastnú frakciu.

Líderka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová informovala, že spolu s ďalšími štyrmi stranami v iných členských krajinách už uzavreli dohodu v tejto otázke. Na vytvorenie frakcie je pritom potrebných najmenej 25 europoslancov, ktorí však musia pochádzať zo siedmich členských štátov EÚ.

Frakcia má nedostatok členov

Členmi novej frakcie by okrem francúzskeho FN mala byť aj Strana slobody (PVV) kontroverzného holandského politika Geerta Wildersa, talianska Liga severu, Slobodná strana Rakúska a belgické zoskupenie Flámsky záujem. Znamená to, že frakcia na svoj vznik potrebuje ešte strany z dvoch ďalších členských štátov.

Členom Le Penovej zoskupenia však napríklad odmieta byť líder britskej euroskeptickej strany UKIP Nigel Farrage, ktorý sa od francúzskeho Národného frontu viackrát dištancoval.

Le Penová odmieta ďalšiu federalizáciu

Jedným z hlavných cieľov nového zoskupenia má byť podľa Le Penovej rozklad „totalitárnej a technokratickej Európy“. „Budeme sa snažiť blokovať všetky kroky smerujúce k ďalšej federalizácií, ktorá nie je na prospech ľuďom,“ vyhlásila francúzska politička na tlačovej konferencii v Bruseli.

V nedeľňajších voľbách do EP zaznamenali euroskeptické, antiimigračné a krajne pravicové strany nárast počtu mandátov. Viacerí vrcholní európski politici sa teraz obávajú, že to môže ohroziť pripravovanú dohodu o voľnom obchode so Spojenými štátmi ako aj ďalšie reformy v 28-člennom bloku.

Frakcie poskytujú jednotlivým stranám viaceré výhody – ich členovia napríklad získajú prístup k členstvu v jednotlivých výboroch.

Francúzsko
Foto: SITA/AP

Aktivisti protestujú proti výsledkom eurovolieb

Odporcovia francúzskej krajnej pravice vo štvrtok pochodovali ulicami Paríža na protest proti výsledkom tamojších volieb do Európskeho parlamentu (EP), v ktorých zvíťazil ultranacionalistický Národný front (FN).

Približne tisícku demonštrantov, ktorá sa zhromaždila na Námestí Bastily v širšom centre mesta, tvorili študenti, aktivisti Medzinárodnej ligy za ľudské práva či prívrženci francúzskej Novej protikapitalistickej strany. Euroskeptické a protiprisťahovalecké zoskupenie podľa nich ohrozuje tradičné francúzske hodnoty tolerancie a sociálnej spravodlivosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marine Le Penová