Video: Na Ukrajine zostrelili vládny vrtuľník, hlásia obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Ukrajine zostrelili vrtuľník
Neďaleko Slovjanska zostrelili proruskí separatisti vrtuľník. Incident si vyžiadal štrnásť obetí. Foto: SITA/AP

SLOVJANSK 29. mája (WEBNOVINY) – Proruskí povstalci na východe Ukrajiny vo štvrtok zostrelili armádny vrtuľník neďaleko mesta Slovjansk. Informujú o tom miestne médiá, podľa ktorých si incident vyžiadal až 14 mŕtvych.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Stalo sa to v čase, keď v tejto časti krajiny Kyjev nariadil pokračovanie „protiteroristickej operácie“ namierenej na eliminovanie separatistických ozbrojencov. Tí podľa vlastných slov v uplynulých dňoch prišli až o takmer sto mužov.

Ukrajinská armáda ešte v utorok uskutočnila v Donecku rozsiahly zásah proti separatistom, ktorý si podľa agentúry Reuters vyžiadal až 50 obetí. Ozbrojenci tam obsadili miestne letisko, armáda riadená Kyjevom ho však neskôr získala späť.

Video: Pri Slovjansku zostrelili vrtuľník, incident si vyžiadal štrnásť obetí

https://www.youtube.com/watch?v=iR8l2XsH8Ak

Porošenko chce teroristov poraziť

Nálety proti povstalcom v rámci pokračujúcej „protiteroristickej“ operácie nasledovali deň po voľbách nového ukrajinského prezidenta, ktoré separatisti na väčšine územia Doneckej oblasti blokovali.

Volebný víťaz Petro Porošenko už vyhlásil, že „teroristov“ na východe krajiny porazí „do niekoľkých hodín“. Pokus o obsadenie letiska mal s najväčšou pravdepodobnosťou zabrániť Porošenkovi v návšteve regiónu. Nový prezident totiž oznámil, že jeho prvá cesta povedie do Donecka.

Moskva vyzýva, aby odvrátili katastrofu na Ukrajine

Rusko vo štvrtok opäť požiadalo ukrajinskú vládu, aby zastavila vojenskú operáciu proti proruským separatistom na východe krajiny. Organizáciu Spojených národov a Európsku úniu Moskva zároveň vyzvala, aby pomohli odvrátiť „katastrofu“ na Ukrajine.

„Znovu žiadame úrady v Kyjeve, aby zastavili túto bratovraždenú vojnu a odštartovali skutočný národný dialóg so všetkými politickými silami a predstaviteľmi všetkých regiónov,“ píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničia.

Nevyhnutnosť národného dialógu

Rusko vyjadrilo znepokojenie nad eskaláciou násilia a pripomenulo, že riešením sú aj teraz závery aprílovej ženevskej dohody medzi EÚ, USA, Ruskom a Ukrajinou, ktoré hovoria o nevyhnutnosti národného dialógu.

Bez zastavenia vojenskej operácie a stiahnutia jednotiek z východu Ukrajiny podľa Moskvy však nie je možné dosiahnuť mier. „Vyzývame našich západných partnerov, aby využili svoj vplyv na Kyjev a zastavili pád Ukrajiny do katastrofy,“ píše ruské ministerstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko