Sýria nestihne zneškodniť chemické zbrane načas, tvrdí OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Syria
Foto: SITA/AP

NEW YORK 29. mája (WEBNOVINY) – Termín likvidácie chemických zbraní zo Sýrie sa zrejme nepodarí splniť vzhľadom na oznámenie tamojšej vlády, že poslednú zásielku nedokáže bezpečným spôsobom dopraviť do prístavu, odkiaľ by mala byť vyvezená z krajiny.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun o tom informoval Bezpečnostnú radu prostredníctvom listu, ktorý získala v stredu agentúra Associated Press.

V Sýrii sa podľa neho stále nachádza 7,2 percenta z deklarovaného množstva chemikálií, ktoré majú na základe rezolúcie rady zneškodniť do 30. júna.

Vláda má obavy o konvoje

Sýrska vláda tvrdí, že oblasť skladovania zvyšného materiálu nemá úplne pod kontrolou a vyjadruje „vážne obavy o bezpečnosť“ konvojov určených na dopravu do prístavu Ládikíja. Ešte donedávna pritom ubezpečovala, že napriek premeškaniu viacerých predošlých termínov záväzok splní.

„Je nevyhnutné, aby Sýrska arabská republika zavŕšila zvyšné práce na odstraňovaní (zložiek chemických zbraní) čo najrýchlejšie, ako tamojšie orgány prisľúbili,“ napísal šéf OSN. „Už teraz je však zjavné, že niektoré činnosti súvisiace s elimináciou programu chemických zbraní budú pokračovať aj po 30. júni 2014.“

Sýrsky prezident chcel odvrátiť vojenský zásah USA

Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada pristúpil minulý rok na chemické odzbrojenie s cieľom odvrátiť prípadný vojenský zásah zo strany USA, ktorý mal byť reakciou na použitie chemických zbraní proti civilistom.

Celkové množstvo deklarovaných látok dosahuje 1 300 ton. Podľa Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá na likvidáciu dohliada, je posledná zásielka pripravená v jednom zo skladov blízko hlavného mesta Damask.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pan Ki-mun
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov