Česko premýšľa o novej televízii, vysielala by v ruštine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Televízor
Foto: Ilustračné foto, www.shutterstock.com

PRAHA 30. mája (WEBNOVINY) – Krajiny Visegrádskej štvorky zvažujú spustenie spravodajskej televíznej stanice, ktorá by pravdepodobne z Prahy vysielala v ruštine na Ukrajinu. S nápadom prišli Česi, ostatné stredoeurópske štáty ich podporujú. Žiadna krajina však nemá v rozpočte milióny, ktoré by mohla na televíziu dať.

Ukrajine chýba alternatívny informačný kanál pre rusky hovoriacich Ukrajincov a najmä obyvatelia na východe krajiny sú tak buď obeťami propagandy, alebo sa prebúdzajú do informačného bezčasia, napísali Lidové noviny (LN) k projektu ukrajinskej televízie.

„Pokiaľ majú byť Ukrajina a ďalšie štáty v postsovietskom priestore stabilné, musia mať sebavedomých a dobre informovaných občanov. To si zase vyžaduje stabilné a slobodné médiá. Najmä televízia je dôležitá, je to silné médium a oslovuje,“ povedal novinám prvý námestník ministerstva zahraničných vecí Petr Drulák.

Zatiaľ je to však len nápad, vyriešené nie je ani financovanie. Zvažuje sa preto i oslovenie viacerých štátov a následné žiadanie o dotácie z európskeho rozpočtu.

Za „vynikajúci nápad“ považuje proukrajinskú televíziu i exminister zahraničia Karel Schwarzenberg, myslí si však, že by mala vysielať nielen v ruštine, ale aj v ukrajinčine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Karel Schwarzenberg