Berlín si predvolal veľvyslanca pre Erdoganove urážky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Recep Tayyip Erdogan
Erdogan údajne veľmi zlostne reagoval na Özdemirove varovania smerom k jeho osobe pred minulotýždňovým prejavom v nemeckom meste Kolín. Foto: SITA/AP

BERLIN 31. mája (WEBNOVINY) – Nemecká vláda si ešte v stredu predvolala tureckého veľvyslanca, ktorému tlmočila svoje pobúrenie z vyjadrení tureckého premiéra Recepa Erdogana na adresu šéfa opozičnej strany zelených tureckého pôvodu Cema Özdemira.

Informoval o tom v piatok nemenovaný zdroj. Erdogan údajne veľmi zlostne reagoval na Özdemirove varovania smerom k jeho osobe pred minulotýždňovým prejavom v nemeckom meste Kolín. Tie sa dostali do pozornosti Berlína, podľa ktorého je neprípustné takto sa vyjadrovať na adresu jedného z lídrov opozície.

Bývalý europoslanec pred prejavom varoval Erdogana, aby nevznášal do Nemecka vnútorné záležitosti Turecka. Predseda tureckej vlády podľa medializovaných informácií Özdemirove slová ohodnotil ako „veľmi škaredé veci“ a následne ho označil za „takzvaného Turka“. Podľa Erdoganových slov už nie je líder strany zelených v Turecku viac vítaný. Ako povedal, „pre svoj pôvod nemáte právo takto hovoriť o premiérovi krajiny, ku ktorej patríte“.

Nemecko za vlády kancelárky Angely Merkelovej nepodporuje vstup Turecka do EÚ a a kritizuje porušovanie ľudských práv a občianskych slobôd v krajine. To spôsobuje napätie medzi Berlínom a Ankarou. Ich vzťahy sa vyostrili aj po aprílovej kritike Turecka zo strany nemeckého prezidenta Joachima Gaucka. Aj preto je počet Nemcov odmietajúcich vstup Turecka do EÚ rekordne vysoký a aktuálne dosahuje takmer 70 percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan