Obama priletel do Európy, s Putinom sa zrejme nestretne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Americký prezident Barack Obama vysvetľoval francúzskemu kolegovi Francoisovi Hollandovi odpočúvanie jeho občanov Američanmi. Foto: SITA, AP

WASHINGTON 3. júna (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v utorok v Poľsku odštartoval krátke turné po Európe. Jeho hlavným cieľom je hľadanie riešenia krízy na Ukrajine, kde proruskí povstalci na východe bojujú proti centrálnej vláde v Kyjeve. Obama po Poľsku navštívi aj Belgicko a turné zakončí vo Francúzsku, kde si pripomenie výročie vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii počas druhej svetovej vojny.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Obama absolvuje schôdzku s Porošenkom

Šéf Bieleho domu sa v utorok v poľskej metropole stretol s lídrami strednej a východnej Európy vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Okrem neho bude rokovať aj s najvyššími predstaviteľmi Poľska, Bulharska, Česka, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Maďarska a Rumunska a stretnúť by sa mal aj s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Ihneď po prílete do Varšavy Obama vyhlásil, že „európska bezpečnosť je základom bezpečnosti Ameriky“. „Je to záväzok, ktorý je v súčasnej dobe mimoriadne dôležitý,“ zdôraznil.

Americký prezident je v Európe druhýkrát v priebehu dvoch mesiacov. Vo štvrtok sa vo Francúzsku stretne s prezidentom Françoisom Hollandom a v piatok sa zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii.

Obama putin
Foto: SITA/AP

Stretnutie Putina s Obamom nie je v pláne

Do Normandie príde aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa v piatok stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, povedal poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov.

Putin sa tiež stretne s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom a britským premiérom Davidom Cameronom. Ušakov povedal novinárom, že stretnutie Putina s americkým prezidentom Barackom Obamom nie je v pláne.

Kremeľ zároveň uviedol, že Putin a Merkelová počas utorkového telefonického rozhovoru vyzvali na koordinované opatrenia s cieľom ukončiť krízu na Ukrajine a hovorili tiež o rokovaniach medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ o dodávkach ropy.

Americký prezident Barack Obama v utorok vyzval svojho ruského náprotivka Vladimira Putina aj na stretnutie s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Obama chce podľa svojich slov takýto návrh Putinovi predostrieť na piatkovom spomienkovom podujatí pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk vo francúzskej Normandii.

Šéf Bieleho domu počas návštevy Poľska zároveň podotkol, že Putin by taktiež mal oficiálne uznať májové prezidentské voľby na Ukrajine za legitímne a pomôcť sprostredkovať „taký dialóg pozdĺž ukrajinsko-ruskej hranice, ktorý by upokojil situáciu“. Podľa Obamu by sa v prípade konštruktívneho prístupu šéfa Kremľa dala obnoviť dôvera medzi Moskvou a Washingtonom, ktorá upadla pre aktuálne dianie na východe Ukrajiny. Ako však dodal, „treba povedať, že celý proces obnovy by trval istý čas“.

Barack Obama
Foto: SITA, AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama