Nového ukrajinského prezidenta Porošenka inaugurujú v sobotu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Petro Porošenko
Petro Porošenko získal podľa výsledkov ankiet medzi účastníkmi prezidentských volieb absolútnu väčšinu hlasov už v prvom kole. Vystúpil pred svojimi sympatizantmi ako nový prezident. Prisľúbil im vyriešenie konfliktu s proruskými separatistami a priblíženie Ukrajiny k zvyšku Európy. Foto: SITA/AP

KYJEV 5. júna (WEBNOVINY) – Novozvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka oficiálne uvedú do funkcie na ceremónii naplánovanej na sobotu. Ešte v utorok o tom definitívne rozhodol parlament v Kyjeve.

Do Kyjeva v sobotu pocestuje aj slovenský prezident Ivan Gašparovič a šéf diplomacie Miroslav Lajčák. Informovala o tom webstránka slovenského prezidenta.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Na inaugurácii sa zúčastní aj ruský veľvyslanec v Kyjeve Michail Zurabov. Vo štvrtok o tom s odvolaním sa na zástupcu ruského ministra zahraničia Grigorija Karasina uviedla tamojšia tlačová agentúra Itar-Tass. „Padlo rozhodnutie o účasti ruského veľvyslanca Michaila Zubova na oficiálnej ceremónii prezidentskej inaugurácie na Ukrajine,“ uviedol Karasin. Nespresnil však, ktorí ďalší predstavitelia Moskvy sa na podujatí zúčastnia.

Barroso i Van Rompuy blahoželali Porošenkovi

Porošenko ešte predtým absolvoval sériu schôdzok s vysoko postavenými medzinárodnými predstaviteľmi vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, s ktorým sa stretol v stredu v poľskej Varšave.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy v utorok zablahoželali v liste Petrovi Porošenkovi, ktorého nedávno Ukrajinci zvolili do čela svojej krajiny. Podľa ich stanoviska priebeh a výsledok volieb podčiarkol túžbu tamojších obyvateľov po demokracii, prosperite, jednote a stabilite.

Ukrajina síce v súčasnosti čelí veľkým výzvam najmä v oblasti bezpečnosti, európski lídri však vyjadrili presvedčenie, že v spolupráci s ukrajinskou vládou a na základe národného dialógu Porošenko dokáže uskutočniť politické reformy i modernizáciu ekonomiky. Pri týchto krokoch mu tiež prisľúbili pomoc a podporu.

EÚ bude stáť na strane Ukrajiny

„Jednotná, stabilná a prosperujúca Ukrajina je dôležitá pre Európu. Jej najbližší susedia budú prví, ktorí z toho budú profitovať. Európska únia bude stáť na vašej strane a poskytne vám svoju podporu a pomoc,“ píše sa vo vyhlásení.

Prozápadný miliardár Petro Porošenko sa stal víťazom prezidentských volieb ešte 25. mája, keď už v prvom kole získal viac ako 54 percent hlasov. Jeho hlavnú rivalku expremiérku Juliju Tymošenkovú podporilo len 13 percent voličov.

Medzinárodní pozorovatelia na čele s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) priebeh prezidentských volieb na Ukrajine ocenili. Hlasovanie podľa nich vo veľkej väčšine prebehlo v súlade s medzinárodnými pravidlami a základnými slobodami napriek tomu, že voľbám na východe krajiny bránili ozbrojení separatisti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Herman Van RompuyIvan GašparovičJosé Manuel BarrosoMiroslav LajčákPetro Porošenko