Prezident Obama predniesol prejav o bezpečnosti v Európe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack obama predniesol prejav
Americký prezident Barack Obama predniesol v stredu vo Varšave prejav o bezpečnosti v Európe. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 4. júna (WEBNOVINY) – Americký prezident je spoločne s Porošenkom v Poľsku, kde sa zúčastňujú na oslavách pri príležitosti 25. výročia prvých slobodných volieb. Štvrťstoročie od prelomového okamihu v dejinách Poľska si prídu pripomenúť aj desiatky ďalších hostí vrátane 20 prezidentov, medzi nimi tiež francúzsky prezident Francois Hollande či nemecký prezident Joachim Gauck.

Obama okrem toho predniesol prejav k bezpečnosti v Európe pred kráľovským zámkom vo Varšave.

Americký prezident Barack Obama v stredu ubezpečil svojich spojencov v strednej a východnej Európe, že Spojené štáty ich „nikdy nenechajú osamote“.

Pred davom asi 5000 bežných ľudí a ďalších asi tisíc pozvaných hostí zároveň v súvislosti s krízou na Ukrajine označil Rusko za „agresora“.

„Poľsko nikdy nezostane osamote. Ale nielen Poľsko,“ vyhlásil Obama a spomenul aj Rumunsko a pobaltské krajiny Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Príbeh Poľska je podľa neho dnes inšpiráciou aj pre Ukrajinu, ktorá sa takisto ako Poliaci pred štvrťstoročím snaží „získať slobodu“. „Ukrajinský ľud sa usiluje o rovnakú slobodu, príležitosti a pokrok, aké tu dnes oslavujeme. A zaslúžia si ich,“ uviedol šéf Bieleho domu.

Obama nemieni okupáciu Krymu akceptovať

V súvislosti s ukrajinskou krízou americký prezident hovoril o „ruskej agresii“ a „temnej taktike z 20. storočia“. „Škrt perom nikdy nemôže legitimizovať krádež susedovho územia. Nebudeme akceptovať ruskú okupáciu Krymu, ani porušovanie ukrajinskej územnej celistvosti,“ vyhlásil.

„Ako nám pripomenula agresia Ruska na Ukrajine, naše slobodné národy nemôžu poľaviť v nasledovaní vízií, ktoré zdieľame – Európy, ktorá je celistvá, slobodná a v mieri,“ dodal.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Stretol sa s novým ukrajinským prezidentom

Americký prezident Barack Obama sa v stredu vo Varšave stretol po prvýkrát s novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko je „múdra voľba“ pre súčasnú Ukrajinu. Novinárom to po stretnutí s Porošenkom vo Varšave povedal v stredu americký prezident Barack Obama. Rozhovor sa týkal najmä nastolenia mieru na východe Ukrajiny ale aj otázok podpory ekonomického rastu či zníženia energetickej závislosti Kyjeva na Rusku.

Obama s Porošenkom tiež hovorili o možnostiach americkej pomoci pri výcviku ukrajinských bezpečnostných a vojenských síl. Obama vyjadril presvedčenie, že s podporou medzinárodného spoločenstva môže vyrásť na Ukrajine životaschopná demokracia.

Sľúbil, že Spojené štáty v tomto Kyjevu pomôžu. „Ukrajinci si múdro zvolili osobu, ktorá ich povedie v tejto kríze,“ vyhlásil americký líder. Svet však musí podľa neho tlačiť na Rusko, aby prestalo podporovať separatistov v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Američania pošlú Ukrajincom vojenské vybavenie

Biely dom v stredu oznámil, že Ukrajine pošle vojenské vybavenie v hodnote piatich miliónov dolárov. Táto pomoc bude zahŕňať ochranné prostriedky a optiku na nočné videnie, čo môže ukrajinskej armáde priamo pomôcť v bojoch so separatistami. Doteraz USA poskytli Ukrajine len pomoc, ktorá sa nedá priamo využiť v boji.

Prozápadný miliardár Porošenko sa stal oficiálnym víťazom májových ukrajinských prezidentských volieb už v prvom kole, v ktorom získal viac ako 54 percent hlasov. Rusko ho však dodnes oficiálne neuznalo za legitímne zvoleného prezidenta, za ktorého ho inaugurujú v sobotu.

Porošenko predloží mierový plán až po inaugurácii

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko čoskoro oznámi plán na mierové riešenie separatistického konfliktu na východe Ukrajiny. Ukrajinský magnát to novinárom povedal v stredu vo Varšave po stretnutí s americkým prezidentom Barackom Obamom.

Detaily mierového plánu však neprezradil. „Veľmi skoro po inaugurácii sme pripravení predložiť plán na mierové riešenie situácie na východe,“ vyhlásil Porošenko. Inaugurácia nového prezidenta sa bude konať túto sobotu, 7. júna.

Ukrajinskí predstavitelia už predtým uviedli, že vláda je ochotná rokovať s proruskými separatistami o mieri, nie je však schopná nájsť vhodných partnerov na takéto rokovania.

Ruský prezident Vladimir Putin medzi hosťami slávnosti nie je. Deň predtým sa však obaja objavia na spomienkovom podujatí pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii. Obama vyzval Putina, aby sa s tam s Porošenkom stretol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaFrançois HollandeJoachim GauckPetro PorošenkoVladimir Putin