Boje na Ukrajine pritvrdzujú, zahynulo tristo povstalcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

DONECK 4. júna (WEBNOVINY) – Najmenej šesť proruských povstalcov prišlo v noci na stredu o život pri niekoľkohodinovom boji s ukrajinskou Národnou gardou v meste Luhansk na východe Ukrajiny.

Zranenia utrpeli traja ukrajinskí vojaci. Príslušníci gardy museli svoje stanovište nad ránom opustiť, pretože po desaťhodinovom boji im došla munícia.

Obrazom: Na Ukrajine zúria boje

Boje prebiehali aj v Doneckej oblasti, kde ukrajinské jednotky odštartovali v utorok rozsiahlu ofenzívu v meste Slovjansk za podpory letectva. Armáda tam postúpila na predmestia tohto východoukrajinského mesta, keď prerazila povstalecké pozície v okolí dediny Semenovka pri Slovjansku.

O život prišli dvaja ukrajinskí vojaci a 42 utrpeli zranenia. Tlačový tajomník pre ukrajinské operácie na východe krajiny Vladislav Selezňov povedal, že v bojoch zahynulo aj 300 povstalcov, tí však tento údaj nepotvrdili.

Novozvolený prezident Petro Porošenko po zvolení za hlavu štátu vyhlásil, že „protiteroristická operácia“ bude pokračovať intenzívnejšie. Ukrajinská vláda aj zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ukrajina zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vláde premiéra Arsenija Jaceňuka nariadil preskúmanie možností na vyhlásenie výnimočného stavu vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti, kde armáda bojuje so separatistami.

Pre tamojšie nepokoje tiež úrady rozhodli o uzavretí letiska v Donecku, ktoré nebude vypravovať ani prijímať lety najmenej do konca mesiaca. Ukrajinská armáda medzitým zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na hranici s Podnesterskom, odštiepeckým moldavským regiónom kontrolovaným de facto Ruskom.

Armádne sily v okolí Slovjanska boli v posledných dňoch značne posilnené a do bojov sa zapojilo aj letectvo. Separatisti okupujú v Slovjansku skoro všetky vládne budovy a v meste a jeho okolí majú zriadené kontrolné stanovištia.

Rusko sťahuje vojakov z hraníc pomalým tempom

Rusko sťahuje väčšinu svojich vojakov z ukrajinských hraníc, avšak časť týchto síl tam „očividne mieni ostať“. V stredu to povedal vojenský veliteľ NATO generál Philip Breedlove. Podľa jeho slov ruské neoficiálne sily, proruské sily ako aj ruské financovanie je na východnej Ukrajine veľmi aktívne a „toto musí prestať“.

Americký generál tiež dodal, že všetky kroky Severoatlantickej aliancie na posilnenie jeho východoeurópskych členov budú v súlade s dohodou s Ruskom z roku 1997. Moskvu zároveň obvinil z porušenia paktu, „keď prekročila suverénnu hranicu a anektovala pod paľbou časť suverénnej krajiny“.

Breedlove povedal, že NATO a jeho členovia zvažujú početné žiadosti o pomoc od Ukrajiny vrátane vojenskej pomoci.

Severoatlantická aliancia v utorok prvýkrát potvrdila, že ruské vojsko sa pravdepodobne „pomaly“ sťahuje na domovské základne. Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov sa minulý piatok vyjadril, že zavŕšenie odsunu predpokladá „v priebehu niekoľkých dní“, zatiaľ čo v predošlom vyhlásení rezortu sa spomínal termín 1. júna.

Počet vojakov rozmiestnených pozdĺž ukrajinskej hranice NATO odhadla na 40-tisíc. Oficiálnym dôvodom ich prítomnosti boli údajné vojenské cvičenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko