Erdogan zaútočil na médiá, redaktora CNN označil za špióna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Recep Erdogan
Turecký premiér Recep Erdogan označil redaktora CNN za špióna. Foto: SITA/AP

ANKARA 4. júna (WEBNOVINY) – Turecký premiér Recep Erdogan v utorok obvinil zahraničné médiá z rozdúchavania protivládnych nepokojov a špionáže. V prejave pred poslancami si na mušku vzal americkú televíziu CNN, ktorej podľa neho nejde o „objektívne, nestranné a nezávislé informovanie“, ale jej pracovníci „doslova vykonávajú svoje povinnosti špiónov“.

Jeho slová sú reakciou na pokrývanie víkendových nepokojov pri príležitosti prvého výročia vypuknutia mohutných demonštrácii na istanbulskom námestí Taksim.

Polícia v sobotu na krátko zadržala naživo vysielajúceho redaktora CNN a dlhoročného spravodajcu z Istanbulu, pričom Erdogan ho označil za „pristihnutého pri čine“.

Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája minulého roku v Istanbule. Nepokoje vyvolal policajný zásah na pokojný protest najmä mladých ľudí s cieľom zachrániť park Gezi v centre Istanbulu, ktorý mal ustúpiť veľkému projektu. Ochranársky protest sa vzápätí zmenil na hnev voči vláde Erdogana, ktorý sa za 11 rokov pri moci zmenil podľa kritikov na autoritatívneho a polarizujúceho vládcu.

Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy najmenej šiestich ľudí a tisíce zranených demonštrantov a policajtov. Polícia v súvislosti s demonštráciami obvinila celkovo 255 osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep ErdoganRecep Tayyip Erdogan