Kerry s Lavrovom nechcú, aby bola Ukrajina figúrkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
John kerry
Americký minister John Kerry rokoval so Sergejom Lavrovom. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 5. júna (WEBNOVINY) – Minister zahraničných vecí USA John Kerry a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov sa zhodujú v tom, že Ukrajina by nemala byť „figúrkou“ v mocenskom zápase medzi Východom a Západom, na druhej strane však pripúšťajú, že výrazné nezhody medzi Moskvou a Washingtonom by mohli byť prekážkou v takomto úsilí.

Prekvitajúci most medzi Ruskom a Európou

Podľa vyjadrení ministrov pred štvrtkovým stretnutím v Paríži si obe mocnosti želajú, aby Ukrajina bola pokojným, stabilným a prekvitajúcim mostom medzi Ruskom a Európou. Kerry v tejto súvislosti požaduje, aby Rusko uznalo záujem novozvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka osloviť všetkých obyvateľov bývalej sovietskej republiky vrátane Ukrajincov ruskej národnosti.

„Dúfame, že pre Rusko, Spojené štáty a iných je teraz príležitosť zjednotiť sa v snahe vytvoriť Ukrajinu, ktorá bude silná ekonomicky, ktorej zvrchovanosť a nezávislosť budú rešpektované, no určite nebude figúrkou v ťahaniciach medzi inými národmi,“ povedal Kerry.

Vyjadril tiež nádej, že Washington sa dokáže s Moskvou dohodnúť na tom, ako dosiahnuť, aby bola Ukrajina naďalej „nezávislou zvrchovanou krajinou s celistvými hranicami a obyvateľmi schopnými pôsobiť ako most medzi Východom a Západom“.

Predstava stabilnej Ukrajiny

Lavrov sa zdal byť Kerryho slovami zarazený, následne však takisto vyjadril želanie „pokojnej a stabilnej“ Ukrajiny, kde sa všetci obyvatelia „cítia rovnými, váženými a počúvanými, žijú v mieri a sú mostom, nie figúrkou“. Neodpustil s pritom poznámku, že „rusko-americká agenda je oveľa širšia“ a Moskva „by bola rada, keby aj iné krajiny, ako sú Irak, Líbya, Sýria a mnohé iné, žili v mieri a neboli využívané ako figúrky“.

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore zverejnenom vo štvrtok francúzskymi médiami označil obviňovanie jeho krajiny zo zasahovania do záležitostí Ukrajiny za „ironické“, keďže ruskí vojaci sa na rozdiel od amerických podľa neho momentálne nenachádzajú na žiadnom cudzom území.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John KerrySergej LavrovVladimir Putin