NATO odštartovalo vojenské cvičenie, manévre začalo aj Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NATO
V Pobaltí sa koná veľké vojenské cvičenie NATO. Foto: ilustračné, SITA/AP

BRUSEL 10. júna (WEBNOVINY) – Severoatlantická aliancia odštartovala v Pobaltí veľké vojenské cvičenie za účasti desiatich členských krajín. Na manévroch, ktoré potrvajú do 20. júna, sa zúčastňuje 4700 vojakov a 800 obrnených vojenských vozidiel.

Dvojtýždňové cvičenie Saber Strike sa bude konať vo všetkých troch pobaltských štátoch (Lotyšsko, Litva a Estónsko) a jedna jeho časť aj v Nemecku.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ruská armáda v utorok zareagovala na pondelňajší začiatok vojenských cvičení NATO na neďalekom Pobaltí začatím vlastných manévrov. Rusi, ktorí označili konanie aliancie za akt agresie, do cvičení v ruskej exkláve Kaliningrad zapojili aj baltskú námornú flotilu či výsadkárov. Počet vojakov a objem materiálu ministerstvo obrany odhadla na rovnaký, ako je to v prípade manévrov aliancie. Tie sa síce konajú pravidelne každý rok, no kým pred rokom sa zapojilo do akcie 1800 vojakov, tohtoročné manévre sú dosiaľ najväčšie.

„Posilňovanie aliancie pri ruských hraniciach musíme chápať ako ukážku nepriateľského postoja,“ povedal námestník ruského ministerstva zahraničia Vladimir Titov. NATO takto podľa neho porušuje dohody, ktoré uzavrelo s Ruskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy