Situácia na Ukrajine je výsledkom demokracie, varujú Číňania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Doneck zažil ďalší krvavý stret, zahynulo najmenej osem ľudí
Pri ozbrojených stretoch neďaleko Donecku prišlo o život až sedemnásť ukrajinských vojakov. Mnohí ďalší utrpeli zranenia. Strety zaznamenali aj v susednej Luhanskej oblasti, obete na životoch však zatiaľ nehlásia. Foto: SITA/AP

PEKING 11. júna (WEBNOVINY) – Čínsky vládny denník sa vo svojom pondelňajšom komentári venoval analýze stavu demokracie v západných krajinách. V článku vydanom iba niekoľko dní po 25. výročí krvavého potlačenia prodemokratických demonštrácií na pekinskom Námestí nebeského pokoja sa demokracia západného typu označuje za systém produkujúci chaos a nestabilitu.

Denník pod kontrolou vládnej komunistickej strany poukazuje na dianie na Ukrajine či v Thajsku. Do svojej analýzy zahrnul aj Britániu, v ktorej parlamente dodnes sedia „dediční aristokrati“, čo je pre čínsky ľud „nemysliteľné“. Krajinu autor preto varoval, že nesmie „spadnúť do pasce“ demokracie.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„V uplynulých mesiacoch, od Kyjeva po Bangkok, politika ulice a verejných zrážok spôsobila veľký smútok. Keď sa obzrieme späť na farebné revolúcie z uplynulých rokov, ako aby sme s hlbokým presvedčením nemohli povedať: tešme sa, že sme pevne pozdvihli socializmus čínskymi charakteristikami. Mala by inak Čína mier? Od západnej Ázie po severnú Afriku, veľa krajín spadlo do chaotického šialenstva západnej demokracie, ktoré neprinieslo šťastie ani stabilitu,“ píše vládny Ľudový denník.

Čínska ústava hovorí o dlhodobej vedúcej úlohe Komunistickej strany Číny, no nevylučuje existenciu viacerých politických strán. Lídri najľudnatejšej krajiny spôsob vlády definujú ako socializmus s čínskymi prvkami a socialisticko-trhovou ekonomikou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia