Militanti v Iraku uniesli 28 tureckých vodičov kamiónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Irak
Foto: SITA/AP

ISTANBUL 10. júna (WEBNOVINY) – Turecko vyšetruje správy, podľa ktorých militanti z odštiepeneckej skupiny al-Kájdy uniesli 28 tureckých vodičov kamiónov vezúcich naftu do irackého mesta Mósul. V utorok to oznámili tureckí predstavitelia.

Povstalci sa v pondelok večer zmocnili sídla provinčnej vlády v Mósule, druhého najväčšieho mesta krajiny, kde boje prebiehajú už štvrtý deň v poradí. Turecké médiá uviedli, že vodičov vzali ako rukojemníkov militanti zo sunnitského Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL), ktorí tam operujú.

Muži viezli naftu z tureckého Iskenderunu do elektrárne v Mósule. Zástupcovia dopravnej spoločnosti Ikra Logistics so sídlom v tureckej Adane potvrdili, že stratili kontakt s niektorými svojimi vodičmi, pričom by mohlo ísť práve o unesených. Predstaviteľ kancelárie tureckého premiéra povedal, že správy o únose preverujú.

Západná časť Mósulu je už pod kontrolou militantov. Irackí bezpečnostní predstavitelia v tejto súvislosti varovali, že mesto im padne do rúk celé, pokiaľ tam vláda nepošle posily. Turecko už roky dováža palivo do Iraku, kde chronicky chýba z dôvodu nedostatku rafinérií a rastúcej spotreby.

Iracký premiér požiadal parlament o vyhlásenie výnimočného stavu

Iracký premiér Núrí al-Málikí požiadal parlament, aby vyhlásil výnimočný stav po tom, čo sunnitskí povstalci prevzali kontrolu nad prevažnou časťou druhého najväčšieho mesta Mósul. Militanti z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL), odnože al-Kájdy a ich spojenci prepadli v utorok ráno tamojšiu vojenskú základňu a oslobodili stovky väzňov.

V noci islamisti obsadili tamojšiu provinčnú vládu. Zničili tiež niekoľko policajných staníc a získali kontrolu nad letiskom. Pád Mósulu predstavuje tvrdú ranu šiitmi vedenej vláde, ktorá sa snaží potlačiť povstanie sunnitských extrémistov, ktorí bojujú o založenie islamského štátu aj v susednej Sýrii. Tam už majú po trojročnej vojne pod kontrolou rozsiahle územia.

Guvernér Athíl Nudžáifí v televíznom prejave obyvateľov Mósulu vyzval, aby sa proti militantom postavili. Z mesta však napriek tomu utekajú tisíce ľudí, najmä smerom k autonómnemu kurdskému regiónu, ktorý hraničí s provinciou Ninive. „V Mósule je teraz peklo. Mesto je v plameňoch,“ uviedla miestna obyvateľka Amina Ibrahímová, ktorá uteká aj s deťmi. Násilnosti otriasajú aj inými mestami v Iraku. Útok na pohrebný sprievod v Bakúbe v provincii Dijála severne od Bagdadu si v utorok vyžiadal najmenej 20 obetí a 28 zranených. Za uplynulý týždeň islamisti útočili aj v Bagdade, Ramádí a inde na severe a západe krajiny, kde si ich akcie vyžiadali desiatky obetí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Núrí al-Málikí