V utečeneckých táboroch pracujú desaťtisíce sýrskych detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Deti vytvorili rekord
Účastníci pokusu o zápis do Knihy slovenských rekordov v počte detí skladajúcich stavebnicu Lega na jednom mieste, s názvom akcie Postavme si svet, ktorá je sprievodným podujatím k celoslovenskej výstave Lego. Foto: SITA/Miroslava Chabadová

BEJRÚT 12. júna (WEBNOVINY) – Najmenej 50 000 sýrskych detí žijúcich v utečeneckých táboroch v Libanone pracuje často v ťažkých podmienkach a 12 hodín denne, aby získali financie na potraviny pre rodinu, uviedla humanitárna organizácia CARE.

V Libanone žije viac ako milión sýrskych utečencov, čo tvorí štvrtinu libanonskej populácie. Sýrčania ušli zo Sýrie pre občiansku vojnu, ktorá sa začala v marci 2011 protestnými zhromaždeniami proti vláde prezidenta Baššára al-Asada, ktorý dal do demonštrantov strieľať.

Boje si už vyžiadali viac ako 160 000 obetí. Deti pracujú ako podomoví obchodníci, v kaviarňach, na trhoch, farmách či stavbách.

V Jordánsku, kde žije 600 000 sýrskych utečencov, sa od začiatku vojny v Sýrii detská práca zvýšila na 60 000. CARE finančne podporuje sýrske rodiny v Libanone a Jordánsku, aby deti mohli radšej chodiť do školy ako do práce, no finančné prostriedky nie sú dostačujúce.

„Podmienky sú tvrdé a ochrana a bezpečnosť detí nie je zaručená,“ povedala Johanna Mitscherlichová, koordinátorka CARE pre Jordánsko. Dnes je Svetový deň proti detskej práci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať