Keňanov pri sledovaní futbalu prekvapil útok extrémistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kena futbal
Obyvatelia Nairobi sledovali futbalové majstrovstvá, keď na mesto zaútočili extrémisti. Foto: SITA/AP

NAIROBI 16. júna (WEBNOVINY) – Nedeľňajší útok extrémistov na mesto v juhovýchodnej časti Kene si vyžiadal najmenej 48 obetí na životoch. Zvýšený počet oproti predošlým správam v pondelok spomenul šéf kenskej polície David Kimaiyo, zatiaľ čo nemenovaná policajná hovorkyňa vyjadrila predpoklad, že v meste Mpeketoni blízko pobrežia útočilo až niekoľko desiatok ozbrojencov.

Skupina vyzbrojená samopalmi napadla policajnú stanicu a podpálila dva hotely, pričom nenarazila na väčší odpor, hoci jej vyčíňanie trvalo niekoľko hodín. Páchatelia považovaní za príslušníkov somálskej nábožensko-extrémistickej skupiny aš-Šabáb obyvateľov prekvapili v čase, keď sledovali v televízii prenos z majstrovstiev sveta vo futbale. V jednom z hotelov údajne oddelili mužov od žien, ktoré následne donútili sledovať ich zabíjanie, pričom tvrdili, že to isté robia kenskí vojaci vyslaní do susedného Somálska.

Islamisti spriaznení s al-Kájdou sa už dlhšie vyhrážajú teroristickými útokmi v Keni, ktoré majú byť pomstou za kenskú vojenskú prítomnosť v Somálsku. Hnutie používajúce arabský názov Harakat aš-Šabáb al-Mudžáhidín (Hnutie mudžáhidskej mládeže) naďalej kontroluje niektoré časti Somálska, medzi jej prívržencami je však aj mnoho Keňanov. Mesto Mpeketoni sa nachádza približne 20 kilometrov juhozápadne od populárneho turistického strediska Lamu, cudzinci ho však navštevujú len zriedkavo. Hranica medzi Keňou a Somálskom je od neho vzdialená zhruba 100 kilometrov.

Keňou v posledných mesiacoch otriaslo viacero strelných a bombových útokov, na čo Británia, Francúzsko, Austrália, Kanada i USA zareagovali varovaniami pred zvýšeným teroristickým ohrozením v krajine. Aš-Šabábu pripisujú taktiež udalosti v Nairobi zo septembra 2013, keď počas niekoľkodňovej drámy v nákupnom centre zahynulo najmenej 67 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať