Obama zakáže v práci diskrimináciu pre sexuálnu orientáciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 17. júna (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama podpíše nariadenie, ktorým firmám so štátnymi zákazkami zakáže diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. V pondelok o tom informoval nemenovaný zdroj z Bieleho domu.

Obama dúfal, že sa mu podarí presadiť zákaz sexuálnej diskriminácie v zamestnaní zákonom, Kongres však zatiaľ v tejto záležitosti nepokročil. „Na základe svojho sľubu, že toto bude rok rozšírenia príležitostí pre všetkých Američanov, prezident prikázal, aby mu pripravili k podpisu exekučné nariadenie, ktorým zakáže federálnym kontraktorom diskriminovať zamestnancov na základe sexuálnej orientácie či rodovej príslušnosti,“ povedal zdroj. Ochrana občanov pred diskrimináciou na základe rasy, farby pleti, vierovyznania, pohlavia a národnosti sa tak podľa neho rozšíri aj o sexuálnu orientáciu.

Návrh zákona o nulovej diskriminácii v zamestnaní prešiel minulý rok demokratmi kontrolovaným Senátom, no neschválila ho horná komora Kongresu, ktorú kontrolujú republikáni. Prezidentské nariadenie sa bude týkať asi 20 percent všetkých zamestnancov v USA. Pre firmy, ktoré dostali vládne zákazky, bude nelegálne prepustiť alebo nezamestnať osobu na základe jej sexuálnej orientácie. Momentálne platia v jednotlivých štátoch rôzne nariadenia a zákony.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama