Na čelo výboru OSN mieri privýkrát v histórii moslim

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zajd Raad Zajd
Foto: voanews.com

NEW YORK 17. júna (WEBNOVINY) – Po prvýkrát bude stáť na čele úradu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCHR) moslim z arabského sveta. Valné zhromaždenie OSN v pondelok potvrdilo nomináciu Jordánca princa Zajda Raada Zajda al-Husajna na tento post.

Bývalý veľvyslanec v OSN, USA a Mexiku z Ammánu má 1. septembra nahradiť Juhoafričanku Navi Pillayovú. Zajd bol protikandidátom Pana Ki-muna na post generálneho tajomníka OSN. Na tento dôležitý ľudskoprávny post ho navrhol minulý týždeň práve Pan Ki-mun a bude ho vykonávať štyri roky.

Diplomat z Jordánska môže preukázať veľké skúsenosti s mierotvornej činnosti či oblasti medzinárodnej justície. Hral rozhodujúcu úlohu v Medzinárodnom trestnom súde. Vo svojom príhovore k účastníkom Valného zhromaždenia povedal, že sa cíti nomináciou poctený a zdôraznil , že je prvý vysoký komisár pochádzajúci z moslimského a arabského sveta. Momentálne zastupuje Ammán aj v Bezpečnostnej rade OSN, ktorej je Jordánsko dva roky členom. Patrí k sýrsko-irackému kráľovskému dvoru, ktorý de facto už neexistuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pan Ki-mun
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov