Irak oficiálne požiadal USA o nálety proti militantom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rafinéria v Iraku
Sunitskí islamisti zaútočili na najväčšiu irackú ropnú rafinériu v meste Bajdží. Foto: SITA/AP

BAGDAD 18. júna (WEBNOVINY) – Irak v stredu oficiálne požiadal Spojené štáty o uskutočnenie leteckých útokov proti sunnitským povstalcom zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorí už obsadili viacero miest na severe Iraku a postupujú smerom na Bagdad.

Požiadavku vzniesol iracký minister zahraničia Hušjar Zibárí. „Žiadame Spojené štáty, aby uskutočnili letecké útoky proti militantom,“ citovala ho panarabská televízna stanica Al-Arábija. Požiadavku pre médiá potvrdil aj náčelník generálneho štábu americkej armády, generál Martin Dempsey.

Washington už niekoľko dní zvažuje formu pomoci Iraku, vyslanie jednotiek do krajiny však už predbežne vylúčil. Prezident Barack Obama má ešte v stredu o situácii a následných krokoch rokovať s predstaviteľmi oboch komôr Kongresu. Líder demokratov v Senáte Harry Reid sa už vyjadril, že je proti priamemu angažovaniu amerických vojakov v „občianskom konflikte v Iraku“.

Iracká armáda odrazila islamistov, ktorí obsadili rafinériu

Iracká armáda oznámila, že odrazila islamistov, ktorí v stredu zaútočili na najväčšiu ropnú rafinériu krajiny. Stalo sa tak po tom, čo už mali pod kontrolou 75 percent rafinérie pri meste Bajdží, 210 kilometrov severne od Bagdadu.

Ozbrojené sily uviedli, že zabili 40 útočníkov, čo nemožno nezávisle overiť. Militanti zaútočili na zariadenie na spracovanie ropy nadránom z dvoch z troch hlavných vstupov do rafinérie, uvádza agentúra Reuters. Dym bolo vidieť stúpať zo skladu s náhradnými dielmi a niektoré sklady s ropou boli údajne zničené.

Armáda bojuje proti extrémistom z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) a jeho spojencom v provinciách Dijálá a Saláhaddín po tom, čo minulý týždeň obsadili druhé najväčšie mesto Mósul. Najnovšie proti nim zasahujú aj vzdušné sily. Boje hlásia aj zo západného mesta Ramádí.

Obrazom: V Iraku vyčínajú povstalci, situácia v krajine sa zhoršuje

Premiér odvolal štyroch armádnych veliteľov

Premiér Núrí al-Málikí v utorok vystúpil spolu so sunnitskými moslimskými a kurdskými lídrami v televízii a vyzval na národnú jednotu. V nezvyčajne ostrom prejave obvinil sunnitskú Saudskú Arábiu, že podporuje islamistov z ISIL.

Odvolal tiež štyroch armádnych veliteľov preto, že sa im nepodarilo zastaviť ich napredovanie. Jedným z nich je aj najvyšší veliteľ v provincii Ninive, kde militanti zaznamenali prvé úspechy. Do Bagdadu už medzičasom dorazil veliteľ elitných iránskych revolučných gárd, aby pomohol irackej armáde skoordinovať kampaň proti povstalcom.

Video: Militanti zaútočili na rafinériu

Militanti si chcú založiť štát

Sunnitskí extrémisti z ISIL sa usilujú o založenie islamského štátu v Iraku a susednej Sýrii, kde už rovnako zabrali rozsiahle územia. V Iraku majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít a postupujú pozdĺž Tigrisu na Bagdad.

Chvália sa pri tom masakrovaním stoviek vojakov, ktorí im pri ich postupe padnú do rúk. Premiér irackého autonómneho Kurdistanu Nečirvan Barzani v tejto súvislosti varoval, že Irak sa možno neudrží pohromade.

V Iraku vyčínajú povstalci, situácia v krajine sa zhoršuje
Situácia v Iraku sa výrazne zhoršuje. Začiatkom minulého týždňa povstalecká skupina Islamský štát v Iraku a Levante prevzala kontrolu nad rozsiahlymi časťami krajiny a začala sa približovať k Bagdadu.

Turecko preveruje správy o únose 60 cudzincov militantmi

Turecké ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že veľvyslanectvo Iraku preveruje informácie o únose 60 stavebných robotníkov z cudziny vrátane 15 Turkov povstalcami blízko mesta Kirkúk. Podľa správy tureckej súkromnej tlačovej agentúry Dogan cudzincov zajali militanti zo sunnitskej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante, ktorá bojuje proti irackej vláde pod vedením šiitov a od začiatku júna v krajine prevzala kontrolu nad rozsiahlymi územiami.

Robotníci údajne v oblasti pracovali na stavbe nemocnice. Okrem Turkov sú medzi unesenými aj Pakistanci, Bangladéšania, Nepálčania a Turkméni, informovala agentúra odvolávajúca sa na jedného z robotníkov, ktorého milianti podľa nej prepustili. Indický rezort zahraničia medzitým oznámil, že pri severoirackom meste Mósul uniesli 40 občanov Indie pracujúcich pre tureckú stavebnú firmu. Podľa hovorcu Syeda Akbaruddina sa Indom zatiaľ nepodarilo nadviazať kontakt s únoscami a nedostali ani žiadnu požiadavku na zaplatenie výkupného.

Irán bude chrániť pred teroristami iracké posvätné miesta

Irán nebude váhať chrániť posvätné miesta šiitského islamu v susednom Iraku pred „zabijakmi a teroristami“. V stredu to povedal iránsky prezident Hasan Rúhání. Vyjadril sa tak po tom, čo sunnitskí extrémisti zaznamenali v uplynulých dňoch v Iraku pozoruhodné vojenské úspechy a sú vzdialení už len niekoľko desiatok kilometrov od hlavného mesta Bagdad.

Rúhání v živom televíznom prejave povedal, že mnoho ľudí sa prihlásilo, že chce ísť do Iraku chrániť svätyne a „poslať teroristov, kam patria“. Ako dodal, veteráni spomedzi irackých šiitských, sunnitských a kurdských komunít sú „rovnako pripravení na obete“ v boji proti militantnom.

„Čo sa týka posvätných šiitských miest v Karbale, Nadžáfe, Chadimíji a Samarre, oznamujeme zabijakom a teroristom, že veľký iránsky národ nebude váhať tieto svätyne chrániť,“ povedal prezident davu počas návštevy západnej provincie Lorestan. „Tieto teroristické skupiny a tí, čo ich platia v regióne i na medzinárodnom poli, sú nikým a dúfam, že ich pošlú, kam patria“, dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaHasan RúháníNúrí al-Málikí