Ukrajinská vláda po výbuchu zvyšuje ochranu plynovodov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Ukrajine vybuchol plynovod.
Na Ukrajine vybuchol plynovod. Foto: youtube.com

KYJEV 18. júna (WEBNOVINY) – Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu nariadil sprísnenie bezpečnostných opatrení v sieti tamojších plynovodov, čím chce zabrániť sabotáži po tom, ako minister vnútra Arsen Avakov označil utorňajší výbuch a požiar potrubia za výsledok odpálenia bomby.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Udalosť sa odohrala na hlavnej zásobovacej trase medzi Ruskom a zvyškom Európy, nevyžiadala si však žiadne zranenia ani prerušenie toku. Podľa Kyjeva bolo cieľom páchateľov poškodiť povesť Ukrajiny ako tranzitnej krajiny v období, keď čelí separatistickému povstaniu a prerušeniu dovozu plynu z Ruska v dôsledku neschopnosti dohodnúť sa na jeho cene.

Utorňajší výbuch a požiar zasiahli úsek medzi dvoma dedinami v Poltavskej oblasti v strednej časti Ukrajiny. Zdroj z ruského plynárenského podniku Gazprom následne uviedol, že doprava nemusela byť prerušená, keďže je k dispozícii súbežné potrubie. „Už pred niekoľkými týždňami sme predvídali, že by mohla byť plánovaná sabotáž s cieľom narušiť povesť Ukrajiny ako spoľahlivého tranzitného partnera,“ povedal Jaceňuk.

https://www.youtube.com/watch?v=oAVJ3udesF8

Minister Avakov predtým vyjadril predpoklad, že sabotéri použili „výbušné zariadenie umiestnené pod betónovým blokom slúžiacim ako podpera potrubia“. Na mieste podľa neho nastali až dva výbuchy a Kyjev momentálne „skúma okolnosti“, pričom sa zameriavajú predovšetkým na „zasahovanie zvonka“. Avakov ešte v utorok povedal, že incident by mohol byť považovaný za „teroristický čin“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk