Ukrajina zažíva tvrdé boje, Porošenko podpíše dohodu s EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 19. júna (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok povedal, že podpíše asociačnú dohodu s Európskou úniou 27. júna a pošle tiež svojho nového ministra zahraničia budúci týždeň do Luxemburgu, aby svojim európskym kolegom predložil mierový plán pre východ Ukrajiny.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vyjadril sa tak po tom, čo sa šéfom ukrajinského rezortu zahraničia stal Pavlo Klimkin. Ten slová Porošenka potvrdil. „Naše priority sú jasné – mierový plán (pre východnú Ukrajinu) a pripojenie sa k EÚ“. K podpisu asociačnej dohody Porošenko povedal, že „to, na čo sme tak dlho čakali, sa uskutoční budúcu týždeň“.

Separatisti utrpeli v bojoch veľké straty

Proruskí separatisti hlásia veľké straty na životoch počas štvrtkových prudkých bojov s vládnymi jednotkami pri meste Krasnyj Lyman v Doneckej oblasti.

Povstalci odmietli zložiť zbrane a pokúsili sa prelomiť armádny kordón, pričom obe strany nasadili obrnené vozidlá a tanky. Boj, na ktorom sa podľa niektorých zdrojov zúčastňuje asi 4000 povstalcov, pokračuje od skorého rána. O obetiach na strane vládnych síl armáda neinformovala.

Obrazom:Boje na Ukrajine prekonávajú čo do sily aj rozsahu

Povstalecký veliteľ Igor Strelkov, známy aj pod menom Girkin tvrdí, že jeho jednotky utrpeli veľké straty. Vládne vojsko je podľa neho vo veľkej presile a bojuje za pomoci najmenej 20 tankov a veľkého počtu obrnených vozidiel.

Separatistom sa podľa Strelkova asi nepodarí udržať svoje pozície pri dedine Jampil, pričom Rusko požiadal v tejto súvislosti o pomoc. Hovorca ukrajinských vládnych síl Vladyslav Selezňov povedal, že jednotky povstalcov obkľúčili a „zovretie je stále užšie“. „Dali sme teroristom ultimátum, aby zložili zbrane, no odmietli,“ vyhlásil. Dodal, že „povstalci si majú pripraviť 4000 rakiev“.

Rusko opäť navyšuje sily na ukrajinských hraniciach

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo štvrtok povedal, že na ukrajinskej hranici pribudlo niekoľko tisíc vojakov, čo označil za poľutovaniahodný krok späť. „Momentálne vidíme nové ruské navyšovanie armády okolo ukrajinských hraníc. Nasadili tam najmenej niekoľko tisíc ďalších ruských vojakov,“ povedal Rasmussen v Londýne.

„Považujem to za veľmi poľutovaniahodný krok späť. Rusko si ponecháva otvorenú možnosť nanovo zasiahnuť na Ukrajine,“ dodal. Podľa jeho slov bude musieť v takomto prípade medzinárodné spoločenstvo „tvrdo zasiahnuť“. To by znamenalo hlbšie ekonomické sankcie, ktoré by mali veľmi zničujúci efekt na ruskú ekonomiku, povedal Rasmussen.

Rusko v poslednom období stiahlo z oblastí pozdĺž hranice s Ukrajinou väčšinu svojich vojakov, stále sa tam však nachádzalo niekoľko tisíc mužov. Severoatlantická aliancia to považovala za sľubný signál uvoľňovania napätia.

Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov sa ešte koncom mája vyjadril, že zavŕšenie odsunu predpokladá „v priebehu niekoľkých dní“, zatiaľ čo v predošlom vyhlásení rezortu sa spomínal termín 1. júna. Počet vojakov rozmiestnených pozdĺž ukrajinskej hranice NATO odhadla pred sťahovaním na 40-tisíc. Oficiálnym dôvodom ich prítomnosti boli vojenské cvičenia.

OBSE obnovila kontakt nezvestnými pozorovateľmi

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nadviazala vo štvrtok kontakt s dvoma skupinami svojich pozorovateľov, ktorí zmizli v máji na východe Ukrajiny. Podľa vyhlásenia organizácie je všetkých osem pozorovateľov v poriadku a bez zranení.

„Máme kontakt s oboma tímami,“ uvádza sa vo vyhlásení s tým, že kontakt bol obnovený v priebehu posledných 48 hodín. Prvá skupina štyroch pozorovateľov zmizla v okolí Donecka 26. mája a druhá pri meste Luhansk 29. mája.

K ich únosu sa nikto neprihlásil a OBSE sa k tejto otázke nevyjadrila. Uviedla len, že s únoscami rokuje o ich prepustení. „Vyzývame na okamžité a bezpodmienečné prepustenie našich pozorovateľov,“ zdôraznila OBSE. Organizácia stratila kontakt so svojimi pozorovateľmi v čase bojov medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami, ktorí v Luhanskej a Doneckej oblasti vyhlásili nezávislé republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenPavlo KlimkinPetro Porošenko