Iracký duchovný vodca obviňuje premiéra z krízy v krajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Iraku vyčínajú povstalci, situácia v krajine sa zhoršuje
Situácia v Iraku sa výrazne zhoršuje. Začiatkom minulého týždňa povstalecká skupina Islamský štát v Iraku a Levante prevzala kontrolu nad rozsiahlymi časťami krajiny a začala sa približovať k Bagdadu. Foto: SITA/AP

BAGDAD 20. júna (WEBNOVINY) – Duchovný vodca irackej šiitskej väčšiny v piatok vyzval na vytvorenie „efektívnej“ novej vlády, čím zvýšil nátlak na šiitského premiéra Núrího al-Málikího v období pokračujúcej ofenzívy sunnitských povstalcov.

Veľký ajatolláh Alí as-Sistání sa v posolstve zverejnenom jeho zástupcom v posvätnom meste Karbalá netají kritickým postojom k al-Málikímu, ktorý je vo funkcii od roku 2006 a nesie podľa neho zodpovednosť za terajšiu krízu v Iraku.

V narážke na premiérovu koalíciu Právny štát, ktorá zvíťazila v aprílových parlamentných voľbách, označil za „potrebné, aby víťazné politické bloky začali dialóg vedúci k efektívnej vláde so širokou národnou podporou, vyhli sa chybám z minulosti a otvorili nové vyhliadky na lepšiu budúcnosť pre všetkých Iračanov“.

Irak žiada o pomoc Obamu

As-Sistání pochádzajúci z Iránu žije v meste Nadžaf južne od Bagdadu, pričom svoj dom opúšťa len zriedkavo a neposkytuje rozhovory. Pre irackých šiitov je hlboko uctievanou osobnosťou a jeho minulotýždňové výzvy na ozbrojený odpor voči povstalcom zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) uposlúchli tisíce nasledovníkov.

Al-Málikího vláda pod vedením šiitov je dlhodobo terčom kritiky za údajnú diskrimináciu sunnitov a Kurdov. Podobné výčitky zazneli vo štvrtok aj z úst prezidenta USA Baracka Obamu, ktorého administratívu iracké vedenie žiada o pomoc v boji proti povstalcom.

Novozvolený iracký parlament musí zasadnúť do 30. júna, aby zvolil svojho predsedu a nového prezidenta, ktorý následne požiada najsilnejší blok o vytvorenie vlády.

Washington vyslal do Iraku stíhačky

Bojovníci skupiny ISIL blízkej nábožensko-extrémistickej sieti al-Kájda sa po získaní rozsiahlych území približujú k Bagdadu, ich postup však spomalila protiofenzíva vládnych síl a šiitských milícií.

Irak stredu oficiálne požiadal Spojené štáty o uskutočnenie leteckých útokov proti sunnitským povstalcom. Washington vyslal do irackého vzdušného priestoru nadzvukové stíhačky, zatiaľ však neútočia a majú mať len odstrašujúci účinok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať