Ruské vojská sú v pohotovosti, Putin podporil plán Porošenka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

MOSKVA 21. júna (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil vojenským zložkám v centrálnej časti krajiny uvedenie do „plnej bojovej pohotovosti“. Severoatlantická aliancia ešte začiatkom týždňa informovala, že Rusko opäť zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na hranici s Ukrajinou.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vojenská pohotovosť ruskej armády sa týka jednotiek pôsobiacich v okolí Uralu, teda regiónu v pomerne veľkej vzdialenosti od západnej hranice Ruska s Ukrajinou. Ruská armáda má zostať v pohotovosti až do budúcej soboty, informoval minister obrany Sergej Šojgu.

Prezident Putin podporil prímerie

Putin v sobotu podporil aj plán svojho ukrajinského partnera Petra Porošenka, ktorý počíta s vyhlásením prímeria. Šéf Kremľa však zdôraznil, že to musí byť podporené „praktickými skutkami“. V opačnom prípade podľa neho žiadne rokovania o riešení krízy na Ukrajine nie sú možné.

Obrazom: Krviprelievanie na Ukrajine pokračuje

„Vladimir Putin podporuje rozhodnutie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zastaviť boje na juhovýchode Ukrajiny, rovnako tak vyjadril zámer uskutočniť konkrétne kroky na dosiahnutie mierovej dohody,“ uvádza sa v stanovisku Kremľa. „Avšak hlava ruského štátu upozorňuje aj na fakt, že navrhovaný plán nebude možný a realistický bez praktických činov namierených na začatie rokovaní,“ dodáva Putin prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia.

Aj napriek prímeriu sa bojovalo

Porošenko v piatok vyhlásil týždňové prímerie s povstalcami, ktoré potrvá do 27. júna. Vládne sily budú v tomto období začínať paľbu iba v prípadoch, keď na nich zaútočia separatisti. Opatrenie má umožniť „teroristom zložiť zbrane“, avšak tí, čo to neurobia, budú „odstránení“. Samotný Porošenko predtým vyhlásil, že vyhlásením prímeria odštartuje plnenie 14-bodového plánu, ktorý by mal priniesť mier do nepokojných oblastí na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti separatistom už od apríla.

Aj napriek vyhlásenému prímeriu v noci z piatka na sobotu proruskí separatisti zaútočili na pohraničnú stráž na hranici s Ruskom, ako aj na tamojšiu vojenskú základňu. Podľa hovorcu ukrajinskej vlády Vladyslava Selezňova separatisti útočili s pomocou mínometov aj automatických zbraní. Útoky sa stali na hraničných prechodoch Izvareno a Uspenka a zranenia pri nich utrpelo deväť ukrajinských vojakov.

Podobné incidenty prebehli aj neďaleko Donecka, kde militanti útočili s pomocou guľometov. Separatisti kontrolujúci mesto Slovjansk zase napadli ukrajinských vojakov rozmiestnených na miestnej hore Karačun. „Všetky tieto útoky boli odrazené,“ doplnil Selezňov s tým, že ukrajinská armáda neutrpela žiadne straty na životoch. Prípadný počet mŕtvych na strane povstalcov zatiaľ nie je známy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej ŠojguVladimir Putin