Ľavica podporí Junckera v komisii, žiada však členské posty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Schulz
Martin Schulz Foto: SITA/AP

PARÍŽ 21. júna (WEBNOVINY) – Lídri sociálnodemokratických strán členských štátov Európskej únie v sobotu podporili pravicového kandidáta na post šéfa Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera.

Urobili tak na stretnutí vo francúzskom Paríži, kde diskutujú o viacerých otázkach. Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel však výmenou za Junckerovu podporu žiada udelenie iných postov pre ľavicových kandidátov.

„Sociálni demokrati uznávajú víťazstvo Európskej ľudovej strany (EĽS) v eurovoľbách a tiež to, že Jean-Claude Juncker by sa mal stať predsedom EK. Očakávame však, že sociálni demokrati dostanú iné funkcie,“ povedal Gabriel reportérom v Paríži. „Martin Schulz má podporu nás všetkých… ako kandidát za šéfa Európskeho parlamentu,“ dodal šéf Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

Juncker napriek širokej podpore najväčšej frakcie v Európskom parlamente neoslovil viacerých lídrov členských krajín bloku. Spomedzi nich je najaktívnejší britský premiér David Cameron, podľa ktorého EÚ potrebuje zmenu, ktorú Juncker ako „tvár 80. rokov“ neprinesie.

Okrem Británie, Holandska a Švédska nemá bývalý luxemburský premiér ani podporu Maďarska či Talianska. Definitívne rozhodnutie v tejto veci by mohlo padnúť na budúcotýždňovom summite EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronJean-Claude JunckerSigmar Gabriel
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaEurópsky parlament