Sucho v Severnej Kórei, krajine opäť hrozí hladomor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Extrémne sucho v Kosove
Spojené štáty zápasili s veľkým suchom, ktoré postihlo najrozsiahlejšie územie za posledných 56 rokov, prevažne v častiach regiónu Stredozápad. Podľa správy NOAA bol tohtoročný jún 14. najhorúcejším a 10. najsuchším od začiatku zaznamenávania týchto údajov. OSN varovala pred možným zopakovaním sa potravinovej krízy z rokov 2007 a 2008. Potravinové organizácie OSN poukázali najmä na prudký nárast cien kukurice, pšenice a sóje, ktorý nastal po extrémne suchom lete v USA a časti Európy. Foto: SITA/AP

SOUL 23. júna (WEBNOVINY) – Severokórejské rieky, potoky a nádrže počas dlhotrvajúceho sucha, ktoré postihlo krajinu, vysychajú, uviedli v pondelok štátne médiá v Severnej Kórei.

Vláda vyzvala armádu, aby ochraňovala úrodu na poliach. Sucho je najhoršie za viac ako desať rokov, v niektorých oblastiach slabo prší už od roku 1961.

Vyššie teploty ako zvyčajne spôsobujú veľké škody na pšenici, jačmeni a kukurici. Vláda mobilizovala zamestnancov úradov, farmárov a ženy, aby usmerňovali toky vody na suché polia, informovala agentúra KCNA. V 90. rokoch viedol nedostatok potravín k hladomoru, pri ktorom zomreli približne 3 milióny ľudí.

Viedol však k vzniku čierneho trhu, ktorý v niektorých oblastiach krajiny poskytuje potraviny, ktoré vláda nie je schopná zabezpečiť. Podľa Svetového potravinového programu (WPF) je každé tretie dieťa v krajine podvyživené a to isté sa týka takmer štvrtiny tehotných žien.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať