V Sudáne prepustili ženu odsúdenú na smrť za konvertovanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudán
Foto: SITA, AP

CHARTÚM 23. júna (WEBNOVINY) – Sudánsky súd nariadil v pondelok prepustenie 27-ročnej ženy odsúdenej v máji na trest smrti za konvertovanie z islamu na kresťanstvo. Informovala o tom štátna tlačová agentúra SUNA.

Prípad Marjam Ibráhímovej, ktorá sa vydala za amerického kresťana, vyvolal medzinárodné pohoršenie. Británia si minulý mesiac predvolala sudánskeho chargé d’affaires, aby proti rozsudku protestovala. Ibráhímová sa však odvolala a odvolací súd nariadil jej prepustenie ako aj zrušenie predchádzajúceho verdiktu, uviedla SUNA.

Podobne ako v mnohých iných moslimských krajinách majú ženy vyznávajúce islam v Sudáne zakázané vydávať sa za nemoslimov, zatiaľ čo pre mužov takéto pravidlo neplatí.

Prípad Ibráhímovej, ktorá minulý týždeň vo väzení porodila druhé dieťa, odsúdila medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International ako aj viaceré zahraničné vlády. Sudánske súdy postupujúce podľa prísneho islamského práva v posledných rokoch usvedčili z odpadlíctva od viery už viacero ľudí, všetci sa však nakoniec poprave vyhli tým, že sa nového vierovyznania zriekli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia