Obama hovoril s Putinom, separatisti súhlasili s prímerím

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Krviprelievanie na Ukrajine, armáda zabila stovky povstalcov
Proruské jednotky na tankoch sa blížia k východoukrajinskému mestu Doneck. Ukrajina, 20. júna 2014. Foto: SITA/AP Evgeniy Maloletka

DONECK 23. júna (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama telefonoval v pondelok so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom.

„Prezident (Obama) hovoril s prezidentom Putinom a opäť ho vyzval, aby podporil mier, zabránil dovozu zbraní a materiálu cez hranicu a prestal podporovať militantov a separatistov, ktorí naďalej destabilizujú situáciu na Ukrajine,“ uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa jeho slov bude Rusko „čeliť ďalším nákladom, pokiaľ neuvidíme konkrétne kroky na deeskaláciu situácie,“ povedal hovorca na margo Obamovho telefonátu s Putinom.

Putin ešte v sobotu podporil plán svojho ukrajinského partnera Petra Porošenka, ktorý je spojený s vyhlásením prímeria. Šéf Kremľa však zdôraznil, že to musí byť podporené „praktickými skutkami“. V opačnom prípade podľa neho žiadne rokovania o riešení krízy na Ukrajine nie sú možné.

Separatisti súhlasili s prímerím

Lídri proruských separatistov dvoch hlavných oblastí na východe Ukrajiny súhlasili s dodržiavaním prímeria do 27. júna. V pondelok to oznámil jeden z nich – Alexander Borodaj.

Vyjadril sa tak po rokovaní takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá zahŕňa bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, moskovského veľvyslanca v Kyjeve Michaila Zurabova a predstaviteľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„Konzultácie sa skončili tak, že predstavitelia Luhanskej a Doneckej republiky súhlasili s dodržovaním prímeria do 27. (júna),“ povedal Borodaj. Ich prímerie sa tak bude kryť s ukrajinským prímerím jednostranne vyhláseným prezidentom Petrom Porošenkom v piatok v rámci mierového plánu na ukončenie nepokojov na východe krajiny.

Porošenko vyhlásil prímerie už v piatok

Porošenko v piatok vyhlásil týždňové prímerie s povstalcami, ktoré potrvá do 27. júna. Vládne sily budú v tomto období začínať paľbu iba v prípadoch, keď na nich zaútočia separatisti. Opatrenie má umožniť „teroristom zložiť zbrane“, avšak tí, čo to neurobia, budú „odstránení“.

Samotný Porošenko predtým vyhlásil, že vyhlásením prímeria odštartuje plnenie 14-bodového plánu, ktorý by mal priniesť mier do nepokojných oblastí na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti separatistom už od apríla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama