Prímerie na Ukrajine treba predĺžiť, povedal Putin vo Viedni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Ruský prezident Vladimir Putin navštívi v júni Viedeň. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 24. júna (WEBNOVINY) – Týždňové prímerie na Ukrajine by malo byť predĺžené a sprevádzať by ho mali rokovania medzi vládou a proruskými separatistami.

V utorok to konštatoval ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy Viedne. „Nestačí vyhlásiť prímerie. Diskusia o podstate problému je základom jeho riešenia,“ vyhlásil ruský líder.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Proruskí separatisti súhlasili v pondelok s dočasným prímerím do piatku tohto týždňa, ktoré je súčasťou mierového plánu.

Napriek tomu bol pokoj zbraní už viackrát porušený zo strany povstalcov, naposledy zostrelením vojenskej helikoptéry, pri ktorej pravdepodobne zahynulo deväť Ukrajincov.

Putin je za dodržiavanie prímeria

Putin v tejto súvislosti zdôraznil nevyhnutnosť dodržiavať prímerie, z jeho porušenia však obvinil ukrajinské jednotky, ktoré v meste Slovjansk uskutočnili razie.

Putin v utorok požiadal parlament, aby zrušil rezolúciu umožňujúcu vojenský zásah ruských vojsk na Ukrajine na ochranu tamojšej ruskej menšiny. Rada federácie by tak mala urobiť už v stredu. Ruský líder takto vyjadril podporu Porošenkovmu mierovému plánu tesne pred summitom EÚ, ktorý bude zvažovať aj prijatie ďalších sankcií voči Rusku.

Prebehli aj stretnutia s predstaviteľmi OBSE

Podľa analytikov už tiež ruský líder nepotrebuje hrozbu prípadnej invázie na ochranu ruských záujmov na Ukrajine, keďže mierový plán predpokladá decentralizáciu moci a garancie pre ruskú menšinu. Regionálna autonómia umožní ukrajinským ruskojazyčným oblastiam zablokovať prípadný vstup krajiny do NATO, čoho sa Moskva obáva.

Putin sa vo Viedni stretol aj s predstaviteľmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá pomohla sprostredkovať rozhovory medzi Kyjevom, Moskvou a separatistami. Predseda OBSE Didier Burkhalter sa taktiež vyslovil za predĺženie prímeria na Ukrajine a vyhlásil, že organizácia je ochotná na prímerie dohliadať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin