Rusi na Ukrajine nezasiahnu, Putin žiadal zrušiť rezolúciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusi opúšťajú ukrajinské hranice
Ruskí vojaci začali opúšťať hranice s Ukrajinou. Armádu a zbrane presúvajú vlakmi a lietadlami. Foto: SITA/AP

MOSKVA 25. júna (WEBNOVINY) – Ruský parlament v stredu zrušil rezolúciu umožňujúcu vojenský zásah ruských vojsk na Ukrajine na ochranu tamojšej ruskej menšiny. Radu federácie požiadal o tento krok ešte v utorok prezident Vladimir Putin.

Proti hlasoval len jeden poslanec, 153 sa vyslovilo za. Šéf poslaneckého bezpečnostného výboru Viktor Ozerov povedal, že zo strany Putina ide o ústretový krok na podporu mierového úsilia na východe Ukrajiny, pripomenul však, že rezolúcia môže byť v prípade nutnosti opäť uvedená do praxe.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Prezident Ruskej federácie má dostatok možností v súlade s ústavou a federálnym právom, aby efektívne ovplyvňoval situáciu na Ukrajine,“ vyhlásil Ozerov s tým, že ak sa Putin rozhodne opäť prijať opatrenia vojenského charakteru, Rada federácie ich promptne zváži.

Je nutné budovať dôveru

Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin zrušenie ruskej rezolúcie privítal, no povedal, že Rusko by malo prijať viac takýchto pozitívnych krokov. Konkrétne spomenul nutnosť ruskej podpory mierovému plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka ako aj potrebu efektívnej ochrany rusko-ukrajinských hraníc.

„Je tiež nutné uskutočniť ďalšie kroky na budovanie dôvery ako napríklad prepustenie rukojemníkov, a to najmä rukojemníkov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe,“ povedal Klimkin v Bruseli na zasadnutí NATO.

Putin vyjadril podporu Porošenkovmu plánu

Putin v utorok požiadal parlament o zrušenie spomínanej rezolúcie potom, čo sa obe strany ukrajinského konfliktu dohodli na týždňovom prímerí. Ruský líder takto vyjadril podporu Porošenkovmu mierovému plánu tesne pred summitom EÚ, ktorý bude zvažovať aj prijatie ďalších sankcií voči Rusku.

Podľa analytikov už tiež ruský líder nepotrebuje hrozbu prípadnej invázie na ochranu ruských záujmov na Ukrajine, keďže mierový plán predpokladá decentralizáciu moci a garancie pre ruskú menšinu.

Regionálna autonómia umožní ukrajinským ruskojazyčným oblastiam zablokovať prípadný vstup krajiny do NATO, čoho sa Moskva obáva. Putin zároveň vyzval na predĺženie prímeria a na uskutočnenie rokovaní medzi vládou v Kyjeve a proruskými separatistami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavlo KlimkinVladimir Putin