Španielsku princeznú budú súdiť, je podozrivá z korupcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Princezná Christine
Cristina de Borbón sestra nového kráľa Filipa VI., bude čeliť obvineniam z daňového podvodu a prania špinavých peňazí. Foto: SITA/AP

MADRID 25. júna (WEBNOVINY) – Španielsky súd v stredu potvrdil obvinenia proti princeznej Cristine ako aj jej manželovi pre možnú korupciu. Vydláždil tak cestu bezprecedentnému procesu, ktorý môže opäť pošramotiť imidž kráľovskej rodiny.

Súd v meste Palma de Mallorca rozhodol, že Cristina de Borbón, sestra nového kráľa Filipa VI., bude čeliť obvineniam z daňového podvodu a prania špinavých peňazí.

Jej manžel Iňaki Urdangarín sa bude zodpovedať zo sprenevery viacerých miliónov eur z verejných fondov a proces sa sústredí na jeho obchody. Rozhodnutia, voči ktorým je možné pred procesom sa odvolať, nasledujú necelý týždeň po odstúpení kráľa Juana Carlosa v prospech jeho syna.

Obrazom: Na španielsky trón zasadol Filip VI.

Cieľom bolo práve očistenie škandálmi narušeného imidžu kráľovskej rodiny. Ak sa Cristina postaví pred súd, pôjde o prvý prípad súdenia pokrvného príbuzného španielskeho monarchu.

Cristinin manžel, bývalý olympionik, čelí podozreniu, že spolu s bývalým obchodným partnerom spreneveril verejné prostriedky vo výške šesť miliónov eur prostredníctvom nadácie, ktorej predsedal.

V nadácii pôsobila i Cristina, ktorá bola zároveň spoluvlastníčkou spoločnosti označenej vyšetrovateľmi za prostriedok prepierania spreneverených peňazí. Žalobu proti Cristine podala krajne pravicová nátlaková skupina Manos Limpias (Čisté ruky).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Princezná Cristine