Svet si pripomína 100. výročie prvej svetovej vojny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Útok v Sarajeve
Svet si v sobotu pripomína 100. výročie od vypuknutia prvého veľkého globálneho konfliktu. Zámienkou na rozpútanie prvej svetovej vojny bol atentát spáchaný na rakúskeho následníka trónu Ferdinanda d´Este a jeho manželku v Sarajeve. Foto: SITA/AP

VISEGRAD/SARAJEVO 26. júna (WEBNOVINY) – Svet si 28. júna pripomenie prvý veľký svetový konflikt, ktorý spôsobil zánik mnohých veľkých štátnych útvarov a dal podnet na vznik nových štátov v Európe. Bol to ozbrojený konflikt globálnych rozmerov trvajúci od 28. júna 1914 do 11. novembra 1918. Odohrával sa prevažne v Európe, no zasiahol aj Afriku, Rusko či Blízky východ.

Vojna vypukla následkom zostrených rozporov medzi svetovými mocnosťami snažiacimi sa získať vo svete sféry vplyvu, kolónie, suroviny a trhy. Nemecko, sa zjednotilo až v roku 1871, za ostatnými mocnosťami zaostávalo, a tiež si chcelo ukoristiť nejaké kolónie, čím sa s nimi dostalo do sporu.

Zámienkou bol atentát v Sarajeve

Nemecko malo pocit, že je na vojnu lepšie pripravené ako ostatné krajiny. Boj o vplyv na Balkáne zasa zostril nezhody medzi Rakúskom-Uhorskom a Ruskom. Zámienka sa naskytla v júni 1914, keď Rakúsko-Uhorsko uskutočnilo v Bosne, ktorú si nedávno pripojilo, vojenské manévre.

Odboj obyvateľov Bosny a Hercegoviny podporovalo Srbsko. A tak, keď 28. júna navštívil rakúsky následník trónu František Ferdinand d´Este s manželkou Sarajevo, srbský študent Gavrilo Princip ich zastrelil.

Vojna si vyžiadala milióny životov

Nemecko vyzvalo Rakúsko-Uhorsko, aby tvrdo zakročilo a prisľúbilo mu pomoc. Rakúsko-Uhorsko vypovedalo 28. júna 1914 Srbsku vojnu, ktorá začala prvý veľký medzinárodný konflikt vo svete.

Po boku Rakúsko-Uhorska bojovalo Nemecko, neskôr sa pripojilo Turecko a Bulharsko (Ústredné veľmoci), na strane Srbska stál jeho stály spojenec Rusko, ku ktorému sa pridali Francúzsko a Veľká Británia a neskôr USA, Taliansko a ďalšie krajiny (Dohoda).

Vojna sa skončila kapituláciou ústredných veľmocí 11. novembra 1918 v Compiegne. Vojna si vyžiadala životy 9,6 milióna vojakov a 7 miliónov civilistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať