Ukrajina uzavrela prelomovú dohodu s Úniou, Rusko sa vyhráža

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Porosenko rompuy
Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy (sprava) s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenskom. Foto: SITA/AP

KYJEV 26. júna (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal v piatok v Bruseli ekonomickú a obchodnú dohodu a povedal, že je to asi „najdôležitejší deň od osamostatnenia sa Ukrajiny od Sovietskeho zväzu“. EÚ podpísala podobné asociačné dohody aj s dvoma ďalšími sovietskymi republikami Moldavskom a Gruzínskom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Námestník ruského ministra zahraničia Grigorij Karasin povedal v piatok, že podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou bude mať pre Ukrajinu „vážne následky“. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok pohrozil, že Rusko urobí opatrenia na ochranu svojej ekonomiky, ak zmluvy Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska s EÚ negatívne ovplyvnia ruské hospodárstvo.

Podľa Porošenka je najvýznamnejší deň od získania nezávislosti

Petro Porošenko
Foto: SITA/AP

Podpis asociačnej dohody sa do ukrajinskej histórie zapíše ako najdôležitejšia udalosť od získania nezávislosti v roku 1991. Na piatkovej tlačovej konferencii v Bruseli to povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Pre Ukrajincov je toto skutočne historický dátum,“ vyhlásil niekoľko hodín po tom, ako podpísal obchodnú časť asociačnej dohody.

Podľa Porošenka v tejto chvíli nejde len o zavŕšenie sedemročného úsilia Ukrajiny, ale najmä o „začatie procesu modernizácie krajiny“. Ukrajinský prezident chce teraz v snahe o ďalšie priblíženie sa k EÚ zreformovať oblasti súdnictva, zlepšiť podnikateľské prostredie a výraznejšie bojovať proti korupcii. „Hlavným problémom zostáva bezpečnosť,“ priznal v narážke na boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti.

Porošenko novinárom ukázal aj pero, ktorým v piatok pripojil svoj podpis k asociačnej dohode, „Je to rovnaké pero, aké bolo pripravené 29. novembra v (litovskom) Vilniuse. Toto pero tam nebolo použité, ale (litovská) prezidentka (Dalia) Grybauskaité mi ho odložila,“ priznal ukrajinský prezident. Narážal pritom na summit Východného partnerstva z 28. a 29. novembra, na ktorom Porošenkov predchodca Viktor Janukovyč odmietol priblíženie jeho krajiny k EÚ.

Varovanie Ruska

V dohode sa obe strany zaväzujú k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Na rad teraz prídu podstatnejšie časti týkajúce sa hospodárstva. Dohodu s Bruselom v piatok podpísala aj moldavská a gruzínska vláda.

Gruzínsko podpisom asociačnej dohody s Európskou úniou začína novú éru v histórii svojej krajiny. Krátko po slávnostnom podpisovom akte v bruselskom sídle Európskej rady to v piatok povedal gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. Zároveň vyjadril presvedčenie, že z prelomovej dohody budú profitovať aj obyvatelia odštiepeneckých republík Abcházsko a Južné Osetsko. Okrem Gruzínska podpísali lídri únie asociačnú dohodu aj s Ukrajinou a Moldavskom. Rusko už pohrozilo prijatím odvetných opatrení voči všetkým trom postsovietskym krajinám.

„Začíname novú éru v našich vzťahoch s EÚ,“ vyhlásil Garibašvili s tým, že dokument prispeje k zlepšeniu ekonomickej konkurencieschopnosti kaukazskej krajiny a v konečnom dôsledku povedie aj k zrušeniu vízového režimu s EÚ. Asociačná dohoda je podľa premiéra zároveň ďalším dôležitým dôkazom o podpore územnej celistvosti Gruzínska zo strany únie. „Táto dohoda sa vzťahuje na celé územie Gruzínska v medzinárodne uznaných hraniciach,“ uviedol.

V tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že z dokumentu budú v konečnom dôsledku profitovať „aj naši bratia v Abcházsku a Osetsku“. Dokument ešte musí ratifikovať gruzínsky parlament, ktorý by tak podľa premiéra mal urobiť už v „najbližšom možnom čase“.

Vývozcovia ušetria

Peniaze, euro

Podniky v týchto troch krajinách, ktorých tovar a smernice dosahujú európske normy, budú smieť voľne obchodovať v krajinách únie bez cla a obmedzení. A rovnako, tovar z krajín EÚ a služby budú môcť byť jednoduchšie a lacnejšie predávané zákazníkom na Ukrajine, v Gruzínsku a Moldavsku. „Je to úplne nová perspektíva pre moju krajinu,“ povedal Porošenko. Uviedol tiež, že táto zmluva ukončuje 10-ročný ukrajinský plán na prijatie európskych predpisov, čo pomôže zmeniť ekonomiku na „priateľskú pre investorov“ a znížiť korupciu.

Ukrajina podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody ešte marci. V dohode sa obe strany zaviazali k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Rusko varovalo pred zavedením odvetných opatrení, keďže sa obáva, že po podpísaní dohody budú na Ukrajinu vo väčšej miere prúdiť výrobky z EÚ na úkor produkcie z Ruska. Tam zase smeruje až štvrtina ukrajinského exportu.

Podpis asociačnej dohody bude pre postsovietske krajiny v praxi znamenať postupné približovanie sa k trhu únie, ktorý patrí medzi najbohatšie na svete. EÚ navyše finančne a technicky podporí krajiny výmenou za dodržiavanie princípov demokracie, ľudských práv a vlády zákona či boj proti korupcii. Podľa únie ukrajinskí vývozcovia na clách ušetria pol miliardy eur ročne, pričom hospodárstvo by aj vďaka tomu malo vzrásť o jedno percento. Ukrajina však už napríklad nebude môcť vstúpiť do colnej únie tvorenej Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom.

Rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil Porošenkov predchodca Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k úteku Janukovyča do Ruska a ruskej okupácii a anexii ukrajinského polostrova Krym.

KDH víta podpis asociačných dohôd s postsovietskymi štátmi

Rada KDH víta podpis Asociačnej dohody medzi Ukrajinou, Moldavskom a Gruzínskom na jednej strane a Európskou úniou na strane druhej. Pridruženie týchto krajín k zjednotenej Európe znamená podľa KDH rozšírenie priestoru mieru, stability a intenzívnej spolupráce na báze spoločných hodnôt a záujmov.

„KDH podporí skorú ratifikáciu týchto Asociačných zmlúv. Zvlášť dôležitým z pohľadu Slovenska je politické a ekonomické pridruženie Ukrajiny, ako najväčšieho susedného štátu. KDH bude napomáhať rozvoju intenzívnej a vzájomne výhodnej spolupráce medzi Slovenskom a Ukrajinou, medzi našimi regiónmi, podnikovou a hospodárskou sférou, medzi akademickými inštitúciami a v oblasti kultúry,“ informovalo tlačové oddelenie KDH.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij PeskovPetro PorošenkoViktor Janukovyč