Putinov poradca nazval ukrajinského prezidenta nacistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Petro Porošenko
Petro Porošenko Foto: SITA/AP

MOSKVA 27. júna (WEBNOVINY) – Vysokopostavený poradca ruského prezidenta Vladimira Putina slovne napadol ukrajinského lídra Petra Porošenka za jeho podpis asociačnej dohody s Európskou úniou. Sergej Glazjev povedal, že Porošenko je „nacista“ a jeho podpora dohody je „nelegitímna“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ukrajinský prezident podpísal dokument v piatok počas summitu lídrov EÚ v Bruseli. V piatok sa tiež končí krehké prímerie medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami na východe krajiny.

Glazjev, Putinov poradca pre regionálnu ekonomickú integráciu, pre spravodajskú stanicu BBC uviedol, že Európa sa snaží dotlačiť Ukrajinu do podpisu dohody silou. „Zorganizovali na Ukrajine vojenský prevrat, pomohli nacistom dostať sa k moci. Nacistická vláda bombarduje najväčší región Ukrajiny,“ povedal poradca. Na otázku, či si myslí o Porošenkovi, že je nacista, Glazjev odpovedal: „Samozrejme“.

Podľa jeho názoru je Porošenko nelegitímny prezident, pretože časti Ukrajiny v májových voľbách nehlasovali. Vyjadril sa tak napriek tomu, že Putin sa zapája do mierových jednaní s ukrajinským lídrom. Ozbrojené strety však napriek dočasnému prímeriu na východe Ukrajiny pokračovali aj tento týždeň.

Ukrajina podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody ešte marci. V dohode sa obe strany zaväzujú k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Na rad teraz prídu podstatnejšie časti týkajúce sa hospodárstva. Podpis asociačnej dohody bude v praxi znamenať postupné približovanie sa k trhu únie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro PorošenkoVladimir Putin