Separatisti v Donecku prepustili štyroch pozorovateľov OBSE

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obse ukrajina
Ukrajinskí povstalci prepustili štyroch z ôsmich pozorovateľov OBSE, ktorých zadržiavali viac než mesiac. Foto: SITA/AP

DONECK 27. júna (WEBNOVINY) – Povstalci na východe Ukrajiny v piatok ráno prepustili štyroch z ôsmich medzinárodných pozorovateľov, ktorých zadržiavali vyše mesiaca. Je to považované za ústretové gesto s cieľom vydláždiť cestu vyriešeniu konfliktu, ktorý si už vyžiadal stovky životov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Proruskí separatisti zadržali ôsmich pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) koncom mája. Štyroch pozorovateľov zo Švajčiarska, Turecka, Estónska a Dánska, ktorí sú súčasťou stočlennej misie, previezli ťažko ozbrojení povstalci do hotela v centre Donecka, kde ich odovzdali ich kolegom. Ďalší štyria ostávajú v zajatí v susednom Luhanskom regióne.

Lídri EÚ žiadajú splnenie štyroch bodov

Lídri Európskej únie v záveroch zo summitu žiadajú, aby separatisti do pondelka súhlasili s mechanizmom na kontrolu trvalého prímeria na východe krajiny. Do tohto času by mali proruskí povstalci prepustiť všetkých rukojemníkov vrátane unesených členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

EÚ tiež žiada, aby bola ukrajinským úradom odovzdaná kontrola nad troma hlavnými hraničnými priechodmi medzi Ukrajinou a Ruskom. Poslednou požiadavkou je začatie celonárodného dialógu o podmienkach mierového plánu prezidenta Petra Porošenka. EÚ po ukončení ultimáta situáciu na Ukrajine opäť zhodnotí. Dôsledkom nesplnenia podmienok môže byť zavedenie ďalších sankcií proti niektorým ruským a ukrajinským osobám a spoločnostiam.

Separatisti sú ochotní predĺžiť prímerie

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny sú ochotní predĺžiť prímerie, ktorého platnosť v piatok vypršala, do pondelka. Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa zatiaľ nerozhodol, či prímerie predĺži, počas summitu EÚ v Bruseli však naznačil, že tak pravdepodobne urobí po návrate do Kyjeva.

„Udržíme prímerie do 30. júna,“ povedal premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Aleksander Borodaj po rokovaní takzvanej kontaktnej skupiny o ukončení konfliktu. Na rokovaní sa okrem zástupcov separatistických regiónov zúčastnil aj ukrajinský exprezident Leonid Kučma, ruský veľvyslanec na Ukrajine ako aj predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Putin opäť vyzval na dlhodobé prímerie na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v piatok na uzavretie dlhodobého prímeria na Ukrajine, ktoré je podľa neho potrebné na ukončenie súčasnej krízy na východe Ukrajiny. Prímerie však musí byť sprevádzané rokovaniami medzi predstaviteľmi vlády v Kyjeve a zástupcami proruských separatistov.

„Úprimne chceme tomuto mierovému procesu pomôcť,“ vyhlásil Putin v Moskve. Ruský líder vyjadril presvedčenie, že súčasnú ukrajinskú krízu spôsobil nátlak zo strany Európskej únie a Ruska, ktorý rozdelil tamojšiu spoločnosť na dve skupiny.

Násilnosti na východe Ukrajiny podľa Putina viedli k odchodu desaťtisícov Ukrajincov do Ruska.Putin sa vyjadril len pár hodín predtým, ako vyprší dočasné prímerie na Ukrajine. Porošenko už povedal, že zvažuje jeho predĺženie. „Rozhodnem, keď sa dnes vrátim na Ukrajinu. Musím tento krok konzultovať s ministrom obrana a Radou obrany štátu,“ povedal.

Z Ukrajiny ušlo tohto roku do Ruska 110-tisíc ľudí

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov UNHCR v piatok uviedol, že tohto roku ušlo z Ukrajiny do Ruska 110-tisíc ľudí a 54-tisíc odišlo v čase bojov proruských separatistov s ukrajinskými jednotkami na východe Ukrajiny na iné miesto krajiny.

Hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová uviedla, že na základe informácií ruských úradov a zdrojov OSN zo 110-tisíc utečencov 9500 požiadalo v Rusku o štatút utečenca, no mnohí ďalší sa obávajú podať formálnu žiadosť z obavy pred odplatou po prípadnom návrate na Ukrajinu.

Flemingová povedala v piatok novinárom v Ženeve, že množstvo ľudí, ktorí odišli z krízových oblastí, sa pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe krajiny v predchádzajúcom týždni veľmi zvýšilo. Dvanásťtisíc z nich sú z Krymu, ktorý anektovalo v marci Rusko, a ostatní sú z východnej Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Leonid KučmaPetro PorošenkoVladimir Putin
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe