Nad Irakom prelietavajú vyzbrojené americké lietadlá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Napätie v Iraku neutícha, bojovníci z ISILu postupú
Kurdskí bojovníci držia svoje pozície za bariérami z piesku v provincii Kirkuk. Sunnitským povstalcom sa dostala do rúk hlavná ropná rafinéria krajiny. V uplynulých dňoch sa zmocnili aj hraničných priechodov so Sýriou a Jordánskom. Taktiež majú pod kontrolou aj rozsiahle územia severne a západne od Bagdadu vrátane druhého najväčšieho mesta krajiny Mósul. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 28. júna (WEBNOVINY) – Nad irackým hlavným mestom Bagdad a ďalšími časťami krajiny prelietavajú ozbrojené americké prieskumné lietadlá na ochranu 300 vojenských poradcov, ktorí pomáhajú irackým jednotkám koordinovať operácie proti sunnitským povstalcom zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL).

V piatok to povedal hovorca amerického ministerstva obrany, admirál John Kirby. Letectvo USA podľa neho už vyše týždňa uskutočňuje v Iraku denne desiatky letov pilotovaných aj bezpilotných lietadiel. Vyzbrojiť sa ich rozhodli až po príchode vojenských poradcov do krajiny. „Hlavný dôvod, prečo sú vyzbrojené, je ochrana vojenských poradcov, ktorí budú operovať aj mimo veľvyslanectva,“ povedal Kirby.

Odporúčame aj:

Iracký vrchný duchovný chce vytvoriť národný politický blok

Obama chce sýrskym povstalcom poslať pol miliardy dolárov

Spojené štáty zatiaľ nevyhoveli žiadosti Iraku o letecké zásahy proti pozíciám ozbrojencov z ISIL. Cielené nálety na lídrov skupiny a letecká ochrana dôležitej infraštruktúry však stále zostávajú možnosťou, ktorú Washington nevylúčil. Prieskumné lety sú súčasťou príprav stratégie boja proti ISIL, povedal šéf generálneho štábu, generál Martin Dempsey.

Do Iraku tento týždeň dorazila takmer polovica amerických vojenských poradcov, ktorí majú pomôcť irackej armáde čeliť rastúcemu povstaniu islamistov. Zvyšných 90 by malo do krajiny pricestovať v najbližších dňoch. Vojenskí poradcovia vytvoria spoločné operačné centrá v Bagdade a na severe Iraku, z ktorých budú s Iračanmi koordinovať plánovanie operácií proti islamistom. Pozemné jednotky, ktoré by sa priamo zapojili do bojov so sunnitskými fundamentalistami, USA do Iraku vyslať neplánujú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať