Porošenko a Putin budú spoločne dohliadať na prímerie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 30. júna (WEBNOVINY) – Lídri Ruska a Ukrajiny sa dohodli na spolupráci pri implementovaní bilaterálneho prímeria medzi vládou v Kyjeve a východoukrajinskými separatistami. V pondelok o tom informoval francúzsky prezident Francois Hollande.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ten predtým absolvoval telefonický rozhovor spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom.

Hollande konverzáciu označil za „dlhú“ a jej výsledkom je spoločná výzva na prepustenie ďalších rukojemníkov zadržiavaných separatistami, opätovné získanie kontroly nad obsadenými hraničnými prechodmi ako aj zorganizovanie „trvalých tripartitných rokovaní“.

V pondelok vypršalo dočasné prímerie, ktoré ukrajinský prezident Petro Porošenko predĺžil v piatok o ďalšie tri dni v záujme upokojenia situácie na východe Ukrajiny. Prímerie, ktoré celkovo trvá už od minulého pondelka, bolo sporadicky porušované, k väčším ozbrojeným stretom ale nedošlo.

Tiež vyprší ultimátum, ktoré dali lídri EÚ dali separatistom a Rusku na dohodnutie a prijatie konkrétnych krokov na zastavenie násilia. Rusko by totiž podľa EÚ malo „aktívne využiť svoj vplyv na ilegálne ozbrojené skupiny a zastaviť prílev zbraní a militantov cez hranicu“ s Ukrajinou. V opačnom prípade EÚ hrozí prijatím prísnejších sankcií voči Moskve.

Obrazom: Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy

Lídri EÚ na summite v Bruseli v piatok vyzvali zainteresované strany, aby dohodli mechanizmus na kontrolu trvalého prímeria na východe krajiny. Proruskí povstalci majú podľa únie prepustiť všetkých rukojemníkov vrátane unesených členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých poslednú skupinu prepustili v sobotu večer.

EÚ tiež žiada, aby bola ukrajinským úradom odovzdaná kontrola nad troma hlavnými hraničnými priechodmi medzi Ukrajinou a Ruskom. Poslednou požiadavkou je začatie celonárodného dialógu o podmienkach mierového plánu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe François HollandePetro Porošenko