Britská vláda hovorí o zbabelých a pokryteckých lídroch Únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cameron
Britský predseda vlády David Cameron. Foto: SITA/AP

LONDÝN 30. júna (WEBNOVINY) – Členovia britskej vlády považujú piatkovú nomináciu luxemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera na post predsedu Európskej komisie (EK) za dôsledok zbabelosti lídrov členských krajín EÚ.

Británia je z nominácie sklamaná

Britský minister zdravotníctva Jeremy Hunt sa cez víkend vyjadril, že niektorí lídri Junckera do čela výkonného orgánu únie navrhli napriek tomu, že majú voči nemu výhrady.

Podľa Hunta bude mať vedenie únie „oveľa ťažšiu úlohu pri presviedčaní britského ľudu o dôveryhodnosti Európy v snahe presadzovať reformy“.

Na jeho kritické slová nadviazal minister obrany Philip Hammond. Šéf rezortu obrany vyjadril „veľké sklamanie z tých, ktorí zdieľali naše obavy zo smerovania Európy, no v piatok sa nepostavili“.

Cameron chce napriek výhradám spolupracovať s Junckerom

Britský premiér David Cameron je pripravený spolupracovať s bývalým luxemburským premiérom Jeanom-Claudom Junckerom aj v prípade, že ho Európsky parlament zvolí za nového šéfa Európskej komisie. Na tento post ho nominovali v piatok na summite v Bruseli. Práve Cameron spolu so svojím maďarským partnerom Viktorom Orbánom boli ako jediní z 28 lídrov proti.

„Budeme s ním spolupracovať,“ napísal Cameron v pondelňajšom vydaní denníka Daily Telegraph. Priznal však, že snahy Británie o zmeny vo fungovaní európskych inštitúcií budú teraz s prípadným Junckerovým zvolením za šéfa EK ťažšie.

„Samozrejme, výsledok nebol podľa našich predstáv,“ priznal šéf britskej vlády. Odvolal sa však na Junckerov prísľub ešte z predvolebnej kampane, keď vyhlásil, že je „pripravený zohľadňovať obavy Spojeného kráľovstva“, pokiaľ ide o súčasné fungovanie únie.

Za nomináciu Junckera na najvyšší post v EÚ v piatok v Bruseli hlasovalo 26 lídrov, proti bol len britský premiér David Cameron a jeho maďarský náprotivok Viktor Orbán. Obaja sú totiž presvedčení, že 59-ročný Juncker nie je tým politikom, ktorý bude reflektovať potrebné reformy bloku. Cameron sa snaží o opätovné prerokovanie vzťahu Británie s úniou a plánuje zorganizovať referendum o zotrvaní v európskom bloku v roku 2017. Junckera, ktorý nahradí vo funkcii šéfa EK Josého Manuela Barrosa, ešte musí schváliť Európsky parlament, kde je hlasovanie naplánované na 16. júla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David CameronJean-Claude JunckerJeremy HuntPhilip HammondViktor Orbán
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia