OBSE prestane vysielať pozorovateľov na východ Ukrajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy
Situácia na Ukrajine sa napriek vyhláseniu prímeria neupokojila. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 30. júna (WEBNOVINY) – Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pozastaví vysielanie členov monitorovacích misií na východ Ukrajiny. Dôvodom je zlá bezpečnostná situácia v oblasti.

Obrazom: Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy

Organizácia so sídlom vo Viedni o tom informovala v pondelok, deň po tom, ako proruskí separatisti na východe Ukrajiny prepustili zvyšných zadržaných členov jej monitorovacej misie. Prví štyria sa dostali na slobodu v piatok a ďalší štyria v nedeľu. Všetci sú údajne v poriadku a povstalci si za ich prepustenie nekládli žiadne podmienky.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Tešíme sa na deň, keď budeme môcť v plnej miere obnoviť naše monitorovacie aktivity na východe Ukrajiny, ale na to, aby sa tak stalo, musí prísť k zlepšeniu situácie vo viacerých oblastiach,“ povedal novinárom vo Viedni Alexander Hug, zástupca šéfa monitorovacieho tímu OBSE. Ako vysvetlil, separatisti sa musia odzbrojiť, odstrániť vlastné kontrolné stanovištia a členom OBSE zabezpečiť slobodu pohybu. „Nechceme vystavovať pozorovateľov ďalšiemu riziku,“ dodal Hug.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe