Boje na východe Ukrajiny sa stupňujú, hlásia ďalších mŕtvych

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy
Situácia na Ukrajine sa napriek vyhláseniu prímeria neupokojila. Policajt v civile zabitý počas útokov proruských separatistov na budovu oblastného policajného veliteľstva v Donecku. Foto: SITA/AP

DONECK 2. júla (WEBNOVINY) – Boje na východe Ukrajiny sa opäť vystupňovali po skončení opakovane porušovaného 10-dňového prímeria, ktoré vypršalo v pondelok. Ukrajinská armáda uskutočnila viac než stovku útokov na povstalecké pozície, pričom vytlačila proruských separatistov z troch dedín na východe krajiny. Pri akciách zahynuli štyria vojaci, informovali v stredu armádne zdroje.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Prezident Petro Porošenko ako podmienku ďalších mierových rokovaní stanovil odzbrojenie a odovzdanie hraničných priechodov, čo sa však nestalo a násilie preto pokračuje.

Podľa hovorcu Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Andrija Lysenka zomreli traja vojaci pri povstaleckých útokoch na vojenské vozidlá a kontrolné stanovištia, desať ďalších utrpelo zranenia.

Federálni pohraničníci navyše oznámili, že jeden pohraničník zomrel na hraničnom priechode Novoazovsk v Doneckom regióne, keď sa dostal pod paľbu separatistov. Celkovo si už konflikt od apríla vyžiadal viac než 400 ľudských životov.

Obrazom: Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy

Medvedev hovorí o pravidlách vojny

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v stredu uviedol, že oživenie mierových rokovaní na Ukrajine bude ťažšie po tom, čo Kyjev nepredĺžil prímerie na východe, kde bojuje proti proruským separatistom. „Zrušením prímeria spravil (ukrajinský) prezident (Petro) Porošenko neuveriteľnú chybu. Spôsobí to ďalšie obete. A on je teraz osobne zodpovedný,“ napísal Medvedev na svojej stránke na Facebook. „Bude teraz omnoho ťažšie oživiť rokovania,“ dodal s tým, že také sú „pravidlá vojny“

Ukrajinská vláda predloží vo štvrtok v parlamente návrh zákona o možnom vyhlásení stavu núdze na „energetickom trhu“, povedal v stredu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Zatiaľ nie je jasné, čo bude tento zákon obsahovať ani aký bude mať vplyv na energetický sektor. „Dúfam, že koalícia (v parlamente) podporí návrh zákonov, ktoré sú na programe. Hovoríme v prvom rade o možnom vyhlásení stavu núdze na energetickom trhu,“ povedal premiér. „Vo štvrtok by sa malo o zákone hlasovať,“ dodal Jaceňuk.

Vystrašení obyvatelia utekali z miest, kde sa strieľalo

Vládne sily obnovili zásahy proti separatistom na východe Ukrajiny v utorok, pričom sa podľa predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova zamerali na „základne a kontrolné stanovištia teroristov“.

Prezident Porošenko ešte v pondelok večer oznámil, že nestále prímerie nepredĺži, keďže druhá strana podľa neho nemá záujem o mierové rokovania. Ukrajinská vláda uviedla, že počas prímeria zahynulo takmer 30 príslušníkov vládnych síl a ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

Východoukrajinskí separatisti sa v utorok zmocnili sídla oblastného ministerstva vnútra v meste Doneck. Mnohé ulice v miliónovej metropole boli počas dňa pusté a ozývala sa v nich paľba, pričom nebolo jasné, prečo si povstalci vybrali za cieľ práve budovy, odkiaľ je riadená oblastná polícia. Tá s nimi totiž doteraz udržiavala pokojné vzťahy, hoci oficiálne sa naďalej zodpovedá Kyjevu.

Tlačová agentúra Interfax zverejnila vyjadrenie hovorcu doneckých proruských separatistov Sergeja Kavtaradzeho, podľa ktorého za útokom stoja ozbrojenci zo susednej Luhanskej oblasti. Podľa spravodajcu agentúry AP ozbrojenci komplex oblastného ministerstva po asi päťhodinovej prestrelke obsadili, ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov však tvrdil, že vládnym silám sa útok podarilo odraziť. Pred budovami údajne ležalo telo policajta v civile, zatiaľ čo vystrašení obyvatelia utekali z miest, kde sa strieľalo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij JaceňukDmitrij MedvedevPetro Porošenko